Alergiků přibývá. Za alergie můžou geny i prostředí

22. duben 2016

Alergikům na severu Čech začalo nejkrušnější období. Během roku je často trápí domácí alergeny z roztočů, teď se k tomu přidávají pyly a kvetoucí zeleň. Příznaky mírní nejrůznějšími medikamenty. Počet lidí, kteří trpí alergiemi, se zvyšuje.

„Ta čísla jsou poměrně přesně sledovaná Státním zdravotním ústavem a bohužel každých pět let stoupají,“ říká alergolog Daniel Schneeberger z České Lípy. „V současné době se uvádí kolem pětadvaceti až třiceti procent alergiků v populaci,“ doplňuje alergolog.

Na alergiích mají podle Daniela Schneebergera podíl dva faktory – genetika a venkovní prostředí. Nejjednodušším způsobem obrany je vyhnout se alergenům, což je reálné například v případě potravinové alergie. Všem podnětům se ale vyhnout nejde. „Pak nastupují různé medicínské způsoby a preventivní opatření,“ říká Daniel Schneeberger.

Alergie a čínská medicína jako prevence i lék

Někomu může pomoct třeba i tradiční čínská medicína. „Podle tradiční čínské medicíny jsou alergie nedostatečná obranná energie v dráze ledvin a plic,“ vysvětluje Lenka Grindlerová Compelová, praktik tradiční čínské medicícny ze Sosnové.

Čínská medicína nabízí různé možnosti prevence před alergiemi. „Je potřeba používat v zimním období třeba zahřívající potraviny, jako třeba skořici, badyán nebo červené datle,“ říká Lenka Grindlerová Compelová. Pomohou podle ní zdánlivě obyčejné potraviny, které ledviny zpevňují a vyživují a v organismu vytváří teplo. „Ledviny si musí zpevnit obrannou energii, aby podpořily imunitní systém,“ dodává Lenka Grindlerová Compelová.

Spustit audio