Alkohol na kole: Policisté kontrolují, jestli cyklisté nejezdí podnapilí

14. červenec 2016

Léto patří cyklistům. Ne všichni si ale uvědomují, že i na cyklostezkách musí dodržovat stejná pravidla jako na silnici. Kromě jiného nesmí sednout na kolo pod vlivem alkoholu. Dopravní policie na to během prázdnin cyklisty upozorňuje při preventivních akcích.

Na jedné z cyklostezek na Českolipsku kontroluje policie cyklisty. Nejen kvůli řádně vybavenému kolu, ale především jestli před jízdou nepožili alkohol. Někteří ze zastavených skutečně nadýchali nějaká promile.

Pokuta až 50 000 korun

„Vzhledem k tomu, že se nám navyšují počty havárií cyklistů a jedna z příčin je, že havarují pod vlivem alkoholu, tak posilujeme dohled nad chováním cyklistů formou dopravně preventivních akcí,“ vysvětluje českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková a pokračuje: „Pokud řidič takzvaně nadýchá alkohol, tak policisté tuto skutečnost zadokumentují a předají do správního řízení, kde cyklistovi, který se dopustil přestupku řízení jízdního kola pod vlivem alkoholu, hrozí pokuta nejméně dva a půl tisíce korun. Podle výše promile, které nám nadýchá, mu může hrozit maximální pokuta do padesáti tisíc.“

Tolerance? Do 0,24 promile!

Pro cyklisty platí na stezkách stejná pravidla jako na silnici.
„Cyklista před jízdou žádný alkohol nepožil. Naměřená výše je v toleranci – 0,24 promile, takže to pořešíme interně, což znamená, že tu sepíšeme úřední záznam,“ říká jeden z hlídkujících policistů Filip Hloušek a vysvětluje: „Je tu určitá tolerance do nula dvaceti čtyř promile alkoholu. To může být z jídla, alkoholu nebo z léků.“

Policisté kontrolují cyklisty

Opilecké brýle pro střízlivé cyklisty

Cyklisté, kteří nenadýchali, si mohli zkusit takzvané "opilé brýle", které simulují stav pod vlivem alkoholu. „Do takového stavu jsme se nikdy nedostal. Myslím si, že jsem takto opilý ještě nebyl,“ říká jeden z cyklistů, kteří si je vyzkoušeli.

„Když člověk pije alkohol, tak se do toho stavu dostane postupně. Nevnímá tu změnu. Tady ta změna je náhlá,“ varuje Miroslav Klásek, krajský koordinátor Besipu pro Liberecký kraj.

Policisté kontrolují na cyklostezkách provoz a cyklisty hlavně v létě, kdy jsou stezky (nejenom) na Českolipsku nejvíc frekventované.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.