Ani ne měsíc stará velblouďátka můžete vidět v chomutovském zooparku

21. duben 2015

Mláďata všeho druhu jsou symbolem jara. Jaro v Podkrušnohorském zooparku letos symbolizují mimo jiné dvě čerstvě narozené velbloudí slečny.

Mezi první narozená mláďata v Podkrušnohorském zooparku patří v letošním roce hned dvě samičky velblouda dvouhrbého.

První z nich se narodila 3. dubna tříleté samici Matyldě, která je matkou poprvé, a o deset dní později se samička narodila také zkušené sedmileté velbloudici Regině. Regina odchovává v pořadí třetí mládě.

Otcem je 16letý samec Kublaj, který byl v prvních dnech po narození mláďat z bezpečnostních důvodů oddělen a nyní se již opět vrátil k samicím.

Malé velbloudí slečny se mají čile k světu, matky je pravidelně krmí mateřským mlékem a prozatím není nutné do odchovu nijak zasahovat.

Zatímco dospělí velbloudi vypadají trochu zaprášeně, protože právě ztrácejí svou zimní srst, malé slečny jsou roztomilé. Dlouhé nohy, nesmělý náznak hrbu a záviděníhodný životní rytmus. Jídlo, spánek, trocha pohybu a zase od začátku…

Velbloudí mláďata budí zájem mláďat lidských. My jsme u výběhu potkali malou Sáru, která žije s maminkou v Americe. Zjistili jsme, že velbloud se anglicky řekne „camel“ a že si ho tohle malé děvčátko na prázdninách trochu plete s hrochem. Poslouchejte...

Pokud se chcete na malé velbloudí slečny podívat, měli byste vědět, že velbloudí výběh je na kraji areálu. Až se tedy vydáte na prohlídku Podkrušnohorského zooparku, určitě ho nesmíte minout!

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio