Architekti Mjölk a rozhledny v Libereckém kraji

21. srpen 2014

Víte, že v Jizerských horách je nejvyšší koncentrace rozhleden v celém Česku? Jedna z nich - nová, celodřevěná rozhledna, stráží obec Heřmanice na Frýdlantsku. Jde o výjimečnou rozhlednu, zakulacenou ve špičce, která svým tvarem připomíná okurku. Navrhli jí mladí architekti z libereckého ateliéru Mjölk.

Architekti Mjölk jsou absolventi architektury Technické univerzity v Liberci. V Liberci žijí, k městu i jeho okolí mají vztah, a proto by chtěli do budoucna zasadit do severočeské krajiny i další rozhledny.

„Když jsme začínali ateliér, věděli jsme, že potřebujeme nějaký výrazný projekt. Proto jsme se vydali do hor a tam jsme týden vymýšleli rozhlednu a pak jsme začali objíždět starosty, jestli jí chtějí,“ vysvětluje jeden z členů Mjölk.

Kromě té realizované, heřmanické, pracují i na dalších rozhlednách. Jedna z nich by mohla stát už příští rok v Bílém Potoce. Novou by rádi navrhli i pro Liberec. Podle nich by shlížela na krajské město a z druhé strany a byl by z ní výhled i na Ještěd. Stát by mohla třeba u České chalupy na Žulovém vrchu. Zatím jsou to ale jen plány do daleké budoucnosti...

Heřmanice - rozhledna
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio