Arónie – opomíjený zachránce civilizovaného člověka

26. říjen 2022

V zahradách, v parcích a občas i na okrajích lesů se můžeme setkat s keři arónie, lidově zvané černá jeřabina. V těchto dnech je poznáte podle do červena zbarvených listů a hroznů černých bobulí. Nejspíš také budou v obležení ptactva, které zrající plody přímo zbožňuje. Měli bychom si z ptačích kamarádů vzít příklad. Těžko bychom totiž našli rostlinu, která v sobě skrývá tolik prospěšných látek najednou.

Arónie zůstává často nepovšimnuta a nevyužita. Je to obrovská škoda, protože podle výzkumů se jeví jako učiněný zachránce civilizace. Látky, které obsahují bobule, jsou výbornými pomocníky v boji s civilizačními chorobami, jako jsou vysoký krevní tlak, usazování cholesterolu v poškozených cévách, stres a nedostatečnost imunitního systému.

Už třeba koexistence vysoké hladiny jódu, draslíku a hořčíku je jedinečná. Tyto látky jsou důležité pro normální fungování metabolismu a nervové soustavy. Je dokázáno, že působením šťávy arónie se vyrovnávají procesy vzruchu a útlumu v mozku a snižuje se emocionální nerovnováha. Arónie je také velmi bohatá na vápník a fosfor, celou řadu vitamínů, z nichž prim hraje vitamín C. Ten společně s obsaženým rutinem a flavonidy pomáhají uzdravovat poškozené cévy.

Plody obsahují přírodní sorbit, tedy náhražku cukru, vhodnou i pro diabetiky. A asi nejpozoruhodnější látkou jsou autokyany, které jsou předmětem vědeckých studií kvůli svým účinkům proti rakovinnému bujení.

Antokyany – zabijáci rakoviny

Antokyany jsou flavonidy s velmi silnými antioxidačními účinky. Působí proti volným radikálům, které vznikají v našem těle jako produkt metabolismu, a které ve velkém množství organismus nejen zatěžují, ale mnohdy velmi poškozují. Antokyany tak chrání náš imunitní systém a mají výrazný protizánětlivý účinek.

V plodech arónií se nacházejí v mnohem vyšším množství, než v jiných rostlinách. Vědci mají za to, že právě díky vysokému obsahu antokyanů je arónie velmi odolná proti škůdcům, negativnímu působení ultrafialového záření a plísním. To si koneckonců můžete ověřit sami, že otrhané bobule vydrží v lednici i několik týdnů, aniž by je nějaká plíseň napadla.

Čtěte také

Co je asi nejzásadnější, antokyany mají protinádorové účinky. A nejen ty preventivní – vědecké studie dokázaly, že u některých tipů rakoviny, zejména postihujících trávicí trakt, dokáží antokyany nádorové buňky ničit a zpomalovat tak růst nádorů. Proto se arónie dostává v posledních letech na seznam plodin, které podporují boj s onkologickými onemocněními.

Jak zpracovat arónii?

Arónie chutná trpce a je tedy vhodné ji nekonzumovat v čerstvém stavu. I když tepelné úpravy většinou nedoporučujeme, tady uděláme výjimku s lehkým srdcem. Sice se zpracováním do džemů a kompotů připravíme o jistou dávku vitamínů, ale v arónii je vysoký obsah jiných látek, které stojí za to využít.

Kompot (ilustrační foto)

Nejchutnější a nejčastěji využitelná je arónie v podobě džemu, kompotu nebo sirupu. Vyplatí se ji také usušit a pak třeba použít místo rozinek do moučníků a nádivek. Sušené plody se dají přidat do ovocného čaje, ke směsím na müsli, a také se dají konzumovat samotné jako účinný lék při průjmových onemocněních. V tomto případě stačí rozkousat polévkovou lžíci sušených plodů.

Pokud usušenou arónii přes noc namočíte do vody a ráno přidáte do bílého jogurtu, vyrobíte si nejen velmi zdravou, ale také velice chutnou snídani – mimochodem prospěšnou pro diabetiky, protože, na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce, v arónii obsažené cukry diabetikům svědčí.

Zkuste sirup!

I když se sirup z arónie nijak tepelně neupravuje, vydrží bez kvašení a plesnivění i několik měsíců. K výrobě sirupu potřebujete zhruba 2 litry plodů arónie, vodu, 80 gramů kyseliny citronové a 2 kila cukru.

Omyté plody nasypte do 4litrové sklenice, přidejte kyselinu citrónovou a zalijte vychladlou převařenou vodou až po okraj. Takto ponechejte asi 2 dny macerovat. Pak plody ve vodě rozmačkejte a roztok nechejte vykapat přes plátno. Na každý litr tekutiny přidejte kilo cukru, za občasného míchání nechte rozpustit (trvá to asi dvě hodiny) a pak sirup slijte do lahví a uchovávejte v chladu.

Sirupy poslouží jako základ pro přípravu chlazených i teplých nápojů. Můžete si ho přidávat třeba do čaje, nebo ho pouze ředit vodou a ochutit citronem. Zajímavě ho využijete, pokud si s ním polijete palačinky nebo lívance.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio