Autoveteráni si to o víkendu rozdají v závodě Historic Kokořínsko

6. únor 2015

Tisícovky, stovky, trabanty, ale také audi, lancie či saaby a další stará auta vyrobená do roku 1985 si to 6.-7. února rozdají na silnicích a silničkách na Kokořínsku. Ve stopách rychlostních zkoušek bývalé Rally Škoda či současné Rally Bohemia se pojede veteránská soutěž Historic Kokořínsko. Nerozhoduje v ní rychlost, ale přesnost časů průjezdů měřených úseků.

Tento závod je součástí 4. ročníku série závodů s názvem Seriál Historic, tentokrát s číslem 2015. A proč se vůbec jezdí? Protože je to zábava, odpovídá stručně bývalý závodník Jan Hudský. „Někdo toho svého veterána vystaví na náměstí a někdo ho potrápí v blátě a ve sněhu a je to pro něj adrenalin,“ vysvětluje Hudský.

„Jezdit může každý, kdo má veterána, řidičák a jehož auto splňuje normální silniční podmínky," vysvětluje jeden z pravidelných účastníků Libor Bryknar.

Maximální povolená rychlost, kterou pořadatel stanovil, je 40 km/hod. Nejezdí se tedy na rychlost, ale na pravidelnost.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak se jezdí podle šipkového itineráře, kde byste většinou marně hledali třeba názvy obcí, kterými se projíždí.

„Stačí přehlédnout křižovatku, zabloudit, a pak už ani jízdní průměr 40 km/h, který se zdá dost pomalý, většinou nestačí,“ říká jeden z pravidelných účastníků Libor Bryknar.

Závody veteránů

Proto také podle zakladatele 4dílného Seriálu Historic a bývalého závodníka Jana Hudského šikovnost a pozornost spolujezdce, tedy navigátora. Poslouchejte…

Dodejme ještě, že historické vozy můžete vidět v autokempu ve Mšeně v Jablonci, kde je centrum závodu. A k vidění budou v sobotu po poledni také na mšenském náměstí.

Spustit audio