Až 3 000 korun může vyhrát majitel nejhezčích truhlíků v Klášterci nad Ohří

7. listopad 2016

Okna a balkony zdobené rozkvetlými truhlíky nejen na venkově, ale i ve městě. Dříve spíše výjimka, dnes už se zaplňují barevnými květy i městské balkony nebo lidé více pečují o prostor před domem. V Klášterci se radnice už několik let vyhlašuje soutěž o nejhezčí truhlík či předzahrádku. Můžete v ní vyhrát až tři tisíce korun - stačí osázet truhlík nebo předzahrádku a přihlásit se do soutěže!

„Chceme mít město co nejkrásnější, proto už osmým rokem vyhlašujeme soutěž o nejhezčí květinovou výzdobu,“ říká Radka Hodicová z kláštereckého městského úřadu.

Květníky přetékající kvetoucími muškáty nebo petúniemi zdobí celou řadu oken a balkonů. Cílem soutěže dosáhnout toho, aby takových kvetoucích oken a balkonů bylo stále víc. „Kreativitě se meze nekladou,“ ujišťuje Hodicová.

Ozdobit své okno můžete bylinkami, levandulí nebo jakoukoli jinou květenou. Jedinou podmínkou je, aby vaše květinová krása byla vidět z ulice. „Zapojit se mohou i majitelé rodinných domů s předzahrádkami.

Soutěž má svou tradici i své pravidelné účastníky, kteří své květiny hlásí každý rok. „Každý rok máme ale také spoustu nováčků a to nám dělá radost,“ říká Hodicová.

Květinová výzdoba - vítěz 2014, domy

Vítězové si odnášejí finanční i věcné dary. A protože jde o soutěž zahrádkářů, byť zahrádkařících na malé ploše, dostávají vítězové i balíček hnojiva. Právě hnojení a správná zálivka umí obyčejný petúniemi osázený truhlík proměnit v hustý vodopád plný květů.

Zkuste a uvidíte. Hlásit se v Klášterci můžete do konce srpna. Podobnou soutěž pořádá i Chomutov a pokud se rozhlédnete, možná zjistíte, že truhlíky soutěží i u vás!

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.