Banánovníky – vyšlechtěné byliny, ovoce i zelenina?

9. únor 2016

Kdysi nedostatkové zboží, na které se stávaly dlouhé fronty. Dnes je najdete denně nejen v supermarketech, ale i v malých obchůdcích. Věděli jste ale, že banány, které jíme, jsou vyšlechtěné? A že se dělí na dvě skupiny?

„Jsou to banány ovocné, které u nás známe a jíme a banány zeleninové, takzvané plantainy, které se u nás prakticky nepoužívají,“ vysvětluje botanik Libor Kunte. Zeleninové plantainy mají v kuchyni využití spíše jako přílohy – dají se smažit, fritovat, péct a někdy se suší a vyrábí se z nich mouka, zatímco banány jako ovoce známe spíš jako sladkou tečku za pokrmem. Druhů a odrůd banánů jsou desítky.

Banánovníky nejsou stromy, ale byliny

„Je to skupina bylin, nemají dřevitý kmen jako stromy, vytvářejí kmen z nahloučených listů, mohou dorůstat i několika metrů,“ říká Libor Kunte. Banánovníky sice vypadají pevně a stabilně, ale nenechte se zmást, mezi stromy opravdu nepatří.

Taky jste možná nevěděli, že banány, které kupujeme v obchodech a často konzumujeme, jsou vyšlechtěné. „Botanické druhy banánovníků vytvářejí plody, které jsou malinké a mají velká tvrdá černá semena,“ vysvětluje Libor Kunte, který v Ekvádoru viděl celé plantáže banánovníků. „Celé to pěstování je trošku specifické tím, že banánovník je rostlina monokarpická – mono znamená jednou, karpos je plod, tedy tato rostlina žije více let a jednou za život plodí, v té době musí pěstitel odebírat odnože, nebo zakoupit jinou sadbu,“ dodává odborník. V praxi to znamená, že jakmile tato rostlina jednou odplodí, tak zhyne.

Spustit audio