Barokní zahrady Großsedlitz - pastva pro oči a balzám na duši

17. duben 2015

Zveme vás na jarní procházku do asi nejkrásnější barokní zahrady široko daleko – do Großsedlitz. Leží kousek za hranicemi vedle dálnice A17 u města Heidenau, které asi řada našich posluchačů dobře zná jako místo, kam jezdí nakupovat, takže návštěvou Großsedlitz je možné si zajímavě zpestřit nákupy.

Zahrady Großsedlitz patří k nejkrásnějším v Německu, a u nás bychom jim asi taky těžko hledali konkurenta. Vznikly v 18. století a podílel se na nich i slavný architekt Pöppelmann, který je autorem úprav Zwingeru nebo Moritzburgu. Původně prý měly být zahrady ještě jednou tak velké, než jsou dnes, ale i tak je to opravdu rozlehlý areál. Procházka vám proto zabere chvíli času.

Nejde o žádný romantický park s nepravidelnými jezírky, zkroucenými stromy a zadumanými zákoutími. V barokní zahradě není na nějaké nepravidelnosti a anarchie místo. Tady přírodní prvky formuje člověk a komponuje do složitých geometrických obrazců.

Přesně tak je to v Großsedlitz. Střižené keře, barevné květinové záhony – teď plné tulipánů a řebčíků - a trávníky ozdobných tvarů se tu skládají do složitých kompozic. Nechybí samozřejmě ani jezírka, fontány a sochy. Jako každá barokní zahrada i tato je pečlivě promyšlená, takže návštěvníkovi, který jí prochází, se neustále nabízejí nové a nové pohledy na její krásu. Je tu třeba i jeden z typických barokních prvků - alej, kterou se zahrada otevírá do okolní krajiny.

Zahrada má otevřeno denně. V létě od osmi až do osmi do večera, na podzim do šesti a v zimních měsících jen do čtyř hodin do odpoledne. Platí se tam vstupné. Péče o tak rozlehlou a tak krásně upravenou zahradu zkrátka něco stojí.

Spustit audio