Barva žloutku nevypovídá nic o kvalitě vajec

17. duben 2015
Jak správně nakupovat

Vejce „přímo od slepic“ můžete nakupovat od chovatelů drůbeže, na farmářských trzích nebo trzích se zemědělskými produkty. Nebalená vejce nemusejí projít prosvícením, což je způsob kontroly, jestli vejce není oplodněné nebo takzvaný pukavec. Žádná zdravotní rizika vám ale nehrozí - maximálně můžete zkazit jídlo, do kterého takové vajíčko vyklepnete.

Trvanlivost nebalených vajec při správném skladování je osmadvacet dní. Chovatel smí prodávat vejce nejpozději jednadvacátý den po snášce. Při nakupování takzvaných „farmářských“ vajec je tedy správné nejdřív položit prodejci otázku, jak jsou ta vejce stará. Vejce se mají skladovat v temnu a chladu do osmnácti stupňů Celsia, nejlépe v chladničce. Je riskantní koupit vejce od prodávajícího, kterému by volně ležela na pultě? „Pokud by venku byla teplota do 18 stupňů, vajíčka by byla čistá a i ty obaly by byly náležitě čisté, tak bych neviděl žádný problém,“ říká ředitel Státní veterinární správy pro Ústecký kraj MVDr. Petr Pilous.

Nebalená vejce se nerozlišují podle velikosti jako vejce z kamenných obchodů. Cena je věcí dohody mezi prodávajícím a kupujícím.

Traduje se, že vejce přímo od chovatele mají oranžovější žloutky než vejce prodávaná v obchodech. Je to pravda? „Barva vejce ještě nehovoří o jeho kvalitě“, říká MVDr. Petr Pilous. „Je pravda, že v jarním a letním období, kdy mohou slepice ven na trávu, ovlivňují přirozená barviva barvu žloutku. Jenže do krmiv se dá přidat karoten a jiné podobné přípravky, které zabarví žloutek také.“ Rozdíl v barvě mezi vejci slepic na pastvě a slepic „na chemii“ nemusí být vůbec žádný.

Barva žloutku tedy není při koupi vajec rozhodující, protože o jejich kvalitě nic neříká.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.