Barvy na míru? Dnes už žádný problém. Stačí si zvolit správný typ!

17. březen 2015
Jak správně nakupovat

Máte strach, jestli bude ladit vaše nová sedačka nebo koberec s malbou obýváku? Nebojte se! Vezměte vzorek látky a v prodejnách s barvami vám namíchají odstín přímo na míru - často i na počkání!

Nevíte, jakou barvou vymalovat? Malířské interiérové barvy jsou omyvatelné nebo otěruvzdorné. Když se otřete o otěruvzdornou barvu, nezašpiní vás – ale nedá se omývat. Omyvatelné barvy můžete omýt houbičkou nebo vlhkým hadrem, ale bez použití čisticích prostředků - jen čistou vodou. Čisticí prostředek by totiž mohl s barevnou stěnou reagovat.

Omyvatelné barvy se hodí všude tam, kde je provoz. Dětské pokoje, kuchyně, chodby… Snesou až 1000 umytí, aniž by utrpěla barva. Nesmí se na ně ale tlačit, jen lehce setřít vlhkým hadrem.

Otěruvzdorné barvy jsou vhodné do obývacích místností i kanceláří. Do kuchyní ideální nejsou, protože mastnota z nich nejde odstranit, musela by se seškrábnout.

Cenový rozdíl mezi omyvatelnými a otěruvzdornými barvami není až tak velký, proto si pořádně rozmyslete, jestli chcete při znečištění malbu jen otřít omyvatelnou barvu nebo přemalovávat barvu otěruvzdornou. Pokud otěruvzdorná barva není příliš mechanicky zatěžovaná, vydrží ale až pět let.

Existují také sprašné barvy, ty jsou vhodné spíš do garáží, chodeb a sklepů.

Zákazník si může vybrat odstíny od světlejších až k tmavým, odborníci ale doporučují světlé až střední odstíny. Tmavé odstíny se špatně opravují, vždy se musí přetírat tzv. „od rohu do rohu“. Je ale pravda, že světlé odstíny se rychleji špiní.

Pokud chcete tmavou barvu přemalovat na světlou, musíte jako mezikrok provést natření na bílo, počkat jeden den, a pak teprve natírat zvoleným odstínem.

Přejete si barvu, která bude ladit s novou sedačkou, kobercem, polštářky? Žádný problém. Vezměte do prodejny vzorek textilu a vyberete si podle speciálních vzorníků požadovaný odstín. Prodejny, které tuto službu poskytují, umějí namíchat příslušnou barvu na počkání.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.