Benefiční koncert dětského sboru univerzity pomůže pětiletému Matyáši z Dolních Zálezel

5. březen 2015

Zhruba 860 000 korun potřebují rodiče na pomůcky pro svého syna, pětiletého Matyáše z Dolních Zálezel. Chlapec má mozkovou obrnu. Úřady rodině přislíbily zhruba 650 000 korun, zbytek peněz pomůže sehnat dnešní (5.3.) benefiční koncert "Zpíváme pro Tebe". Organizuje ho Ústecký dětský sbor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a mezi hosty budou například Jitka Zelenková nebo Ondřej Ruml.

Matyášovi a jeho dvojčeti - Elišce - bude za pár dní šest let. Zatímco Eliška je zdravá, Matyáš má dětskou mozkovou obrnu. Podle tatínka Martina Koháka se s ní potýká dodnes.

„Ze začátku měl i epileptické záchvaty, ty už naštěstí nejsou, ale dětská mozková obrna zatím stále trvá,“ popisuje tatínek chlapce. „Chlapeček nesedí, nechodí, je odkázán na naší pomoc,“ dodává maminka.

Pro maminku Gabrielu Rinkovou je tak každý den dost náročný. Po prázdninách začne Matyáš chodit do školy v Ústí nad Labem.

„Zatím navštěvuje přípravný stupeň základní speciální školy a do budoucna počítáme s tím, že bude navštěvovat školu. Sice také speciální, ale bude pokračovat dál ve výuce… Naštěstí speciální škola je dobře vybavená, takže nebudeme potřebovat pro Matýska asistenta – škola se o to postará.“

Rodině pomáhají i hodní sousedé, například s vyzvedáváním dětí ze školy. „Opravdu nám s tím hodně pomáhají. Nebýt jich, tak bychom museli trávit třeba míň času s Matýskem, a tím, že je Eliška ve školce a oni si jí pak vezmou a pohlídají, tak máme víc času na něj,“ konstatuje vděčně Martin Kohák.

Pomoci může každý, kdo přijde na benefiční koncert nebo pošle peníze na účet - jeho číslo zveřejní organizátoři na FB stránce Zpíváme pro Tebe. Peníze poslouží pro speciální výtah, zvedák do koupelny nebo na závěsný systém pro nácvik chůze.

autor: hau
Spustit audio