Bránit se je v pořádku! Nebo křičte hoří, radí instruktor sebeobrany

3. září 2015

Obstoupí vás banda kluků, chtějí drobné nebo vědět, kolik je hodin a vám je to nepříjemné. I takové situace přivedli klášterecké seniory na první hodinu kurzu sebeobrany.

„Chci vědět, jak reagovat,“ říká starší dáma sedící na kladině v tělocvičně ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří. Kromě ní je tu skoro padesátka lidí, kteří se přišli naučit bránit.

„Kriminalita je problém i nás. Chtěli jsme lidem nabídnout možnost něco se naučit,“ vysvětluje motivaci města, které spolu s krajem půlroční kurz sebeobrany zdarma pořádá, preventistka Eva Kohoutová a dodává: „Jsem ráda, že je tu tak pestré složení lidí.“

Má pravdu - vedle malých dětí a puberťáků jsou tu zralé dámy i senioři. Ti první hodinu sledují vsedě a z odstupu. „Pokusím se je nějak motivovat,“ říká vedoucí kurzu, karatista Josef Patík. „Křičte hoří, nikdy ne pomoc,“ odpovídá na otázku, jestli existuje nějaká univerzální rada pro napadeného člověka.

Kurz sebeobrany

„Kosti bouchají, svaly jen vedou pohyb. Síla je v napjaté paži a správně postavených kostech,“ vysvětluje Patík všem, kteří se po krátké rozcvičce učí první úder. Úder otevřenou dlaní vypadá jednoduše, ale je to prý základ.

„Lidi by se měli naučit hlavně zareagovat. Když vás někdo napadne, musíte se zbavit pocitu, že mu ublížíte. Reakce musí být rychlá. Měla by útočníka překvapit. Smyslem je přimět agresora utéct,“ shrnuje trenér to, co by chtěl účastníkům kurzu předat.

„Bude-li zájem, klidně výuku rozdělíme pro mladší a pro starší,“ slibuje Patík. Chce tak seniory zbavit ostychu. Kurz sebeobrany se bude konat každé úterý od 15 do 17 hodin. Vstup je zdarma, stačí tepláky a chuť něco se naučit.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio