Brýle sluší každému, jen si musíte vybrat ty správné brýlové obroučky

27. květen 2015
Jak správně nakupovat

Lidem s kulatým obličejem sluší jiné brýle než těm s oválným obličejem. V první řadě se ale v brýlích musíte cítit dobře, měly by být tedy pohodlné a co nejlépe sedět.

Brýle dokáží podstatně změnit výraz tváře, takže byste se v nich měli líbit sami sobě. Vkus je hodně individuální záležitostí, přesto existují obecná pravidla, která určují, co komu sluší víc, a co míň.

Například kulaté obroučky se nehodí na kulatý obličej, hranatému obličeji svědčí výrazné tvary a oválnému sluší úplně všechno. Mějte na paměti, že široké, výrazné obroučky mohou úplně změnit dojem, jakým působíte na ostatní lidi.

K čemu brýle budete používat
Vědět, k čemu brýle budete používat, je základem. Potřebujete je na čtení, nebo na dálku? Na čtení raději klasické brýle, nevyštipují se pak sklíčka. Brýle na dálku snesou všechny typy obrouček. Budete je nosit pár minut denně, nebo je z nosu za celý den nesundáte? Pak je pohodlí to nejdůležitější.

"Určitě si brýle vyzkoušejte už u optika," doporučuje optometristka Adéla Langrová. "Co tlačí, nesedí, je nepohodlné - nebrat. Obzvlášť opatrně u plastových obrouček. Nemají sedýlka, proto se nedají upravovat. Na rozdíl od obrouček kovových, které sedýlka mají a do jisté míry se mohou obličeji přizpůsobit."

Pohodlí především
"Protože brýlové obroučky nejsou levnou záležitostí, promyslete si, jak dlouho mají vydržet," radí dále Adéla Langrová."Podle toho pak volte materiál a typ brýlí. Vrtané, tzv. bezrámečkové brýle se určitě nehodí na sport. Jsou ze všech typů obrouček nejnáchylnější k poškození a zacházení s nimi musí být velmi opatrné. Vrtané brýle nejsou vhodné pro děti."

Jednoznačně nejvíc vydrží titanové obruby a dětské ohebné plastové obroučky. Titanové obroučky jsou velmi lehké, trvanlivé a vhodné pro alergiky. Pokud jde o váhu, tížit vás nebude ani plast, také je vhodný pro alergiky. Obroučky kovové a z chirurgické oceli jsou už o něco těžší.

A jak je to s cenou brýlových obrouček? Za titan si připlatíte, ale kupodivu v ceně obrouček brýlí hraje větší roli značka výrobce, než materiál, z kterého jsou obroučky vyrobené.

Co se teď nosí
Podle optometristky Adély Langrové jsou teď v módě velké plastové obroučky, nejlépe barevné. Oblíbený je opět „kočičí“ tvar. Že si něco podobného pamatujete ze 60. a 70.let? Máte pravdu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.