Byl to zážitek na celý život, chválí si manželé let motorovým letadlem – dárek k diamantové svatbě

28. červenec 2016

Květiny, dárkové koše, něco do domácnosti a drobné dárky od pravnoučat. Na diamantové svatbě však čekalo manžele Kubešovy ještě jedno překvapení. Let malým motorovým letadlem.

Zpočátku to byl šok zejména pro paní Marii, která nedávno oslavila 80. narozeniny. Naopak pro pana Josefa už samotný výlet na hodkovické letiště vyvolal vzpomínku na jeho dětská léta, která prožil ve válečných letech v blízkosti letiště ve Vysokém Mýtě.

„Jako dvanáctiletí kluci jsme každou neděli chodili na letiště, které bylo v té době obsazeno Němci, a kde se sotva patnáctiletí kluci učili létat na kluzácích, a později motorových letadlech. Tak jsme se jenom dívali, ale že bychom se svezli, to ne,“ vzpomíná pan Josef při pohledu na malé letadlo cessna, které je mělo za chvíli vynést do oblak.

Padák nepotřebujeme, spadnout můžeme i bez něj

Obavy z letu nakonec zahodila i paní Marie, která usedla po boku svého manžela v malém letadélku, jehož velikost prostoru by se dala přirovnat k čtyřmístnému automobilu. „Tak na shledanou zpátky na zemi, nebo na nebi, a padák nepotřebujeme, spadnout můžeme i bez něj,“ stačil ještě zažertovat pan Josef, než se letadélko s manželkou a pilotem odlepilo od země a nabralo směr liberecké Vratislavice, kde mají domek.

Létat i v pokročilém věku?! Proč ne?

Po necelé hodině letu nad Libercem, Jabloncem a Sychrovem usedlo letadlo se šťastnou posádkou na zem. Nadšení neznalo mezí. „Bylo to vynikající, zážitek na celý život, měli jsme pocit, že jsme obletěli půl zeměkoule a vůbec, netušili jsme, jak je ta naše česká krajina z výšky krásná, “ rozplývá se paní Marie a její muž Josef ji doplňuje: „Nikdy jsem si nepředstavoval, že bych ještě v mém pokročilém věku zažil něco tak fantastického jako tento let.“

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio