Bývalá tržnice v Kadani se promění ve Studentské náměstí. Jeho podobu navrhl středoškolák

23. únor 2016

Naposledy tu fungovala tržnice, před tím autobusové nádraží. Kdysi jedno z regulérních náměstí královského města Kadaň se v průběhu let změnilo na neutěšené veřejné prostranství bez valné vizuální i věcné hodnoty. Prostě plac, který tu tak nějak byl. Před pár lety ale kadaňský starosta objevil nadaného studenta stavební průmyslovky Daniela Šmída.

„Dělal SOČku, tedy středoškolskou odbornou činnost, stejně jako můj syn. Tak jsem se k němu dostal,“ popisuje první kontakt s tehdy studentem třetího ročníku kadaňské stavební průmyslovky. „Daniel navrhoval do našich Smetanových sadů takovou galerii pod širým nebem. Líbilo se mi to, tak jsem mu navrhl, aby zkusil navrhnout podobu náměstí.“ A středoškolák to udělal. Vyrobil i maketu a předložil ji vedení města.

„Překvapil nás. Moc se nám to líbilo,“ vzpomíná starosta. Chvíli to sice trvalo, ze středoškoláka je už dnes student architektury na ČVUT, ale jeho mladistvý návrh dnes dochází realizace. Za sebou má už i úspěšnou realizaci čítárny v kadaňské knihovně.

Kadaň - realizace Studentského náměstí

„Trochu se nám protáhl archeologický výzkum, ale snad bude do července hotovo,“ říká Kulhánek a popisuje, co všechno na novém náměstí bude. „Bude tu galerie, vodní prvek a celá řada míst k posezení. Bude tu i veřejná wifi, bez které si dnešní mladí už život ani nedovedou představit.“

Studentské náměstí sousedí právě s průmyslovkou, takže o pohyb mladých lidí na ploše nebude nouze.

Autor návrhu spolupracuje i na realizaci. „Nejprve jsme ho propojili s projektantem, a teď chodí i na kontrolní dny,“ dodává starosta.

Spustit audio