Býváte často nervózní a podráždění? Natrhejte si květy hluchavky!

23. květen 2017

Květen nám nabízí spoustu možností, jak prospět zdraví. Dobře nám dělají sluneční paprsky, pobyt na čerstvém vzduchu a taky rozkvétá spousta bylin, které umí pomoci s lecjakým zdravotním problémem. Tentokrát vám představíme blahodárné účinky hluchavky bílé.

Hluchavek u nás kvete několik druhů, my se ale zaměříme na hluchavku bílou. Ta má pro naše zdraví nejvíce prospěšných látek. Patří k nim slizovité látky a třísloviny, mnoho stopových prvků a celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. U mnoha z nich sice dosud nejsou přesně popsány procesy, jakými v našem těle působí, ale studie potvrzují, že léčivost hluchavky bílé se nedá popřít.

Obsažené saponiny usnadňují uvolňování hlenů a to nejen v dýchacím ústrojí, ale také v trávicím systému. Látky z hluchavky pomáhají vytvářet ochranný povlak na sliznicích a jsou tak neocenitelné v prevenci virových, bakteriálních a plísňových onemocnění.

I v případě probíhajících zánětů se hluchavka osvědčuje. Působí protizánětlivě a podporuje vylučování tekutin z těla. Má hojivé účinky a hodí se na koupele a obklady při léčbě mokvajících ran a abscesů.

Čtěte také

Hluchavka se osvědčila také při léčbě gynekologických potíží. A co o hluchavce dosud nebylo příliš známo, je její schopnost mírnit neklid. Pokud trpíte nespavostí a býváte nervózní, dopřejte si občas hluchavkový čaj. Ten vás zklidní. Tento čaj se také doporučuje ženám při neklidu v době menstruace a menopauzy.

Jak sušit a používat květ hluchavky?

Z hluchavky se sbírají samotné kvítky. Měly by se sbírat pouze za suchého počasí a sušit by se měly co nejrychleji, aby květy nezhnědly, protože tak ztrácí hodně prospěšných látek. Vyplatí se je sušit umělým teplem například v troubě při 40 stupních, nebo v sušičce.

Nejčastější využití najdeme pro sušené květy v čaji. Jednu čajovou lžičku přelijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte 5 minut louhovat. Čaj se hodí popíjet při nemocech horních cest dýchacích, při zánětu močových cest, při střevních potížích a při nervozitě. Nálev z květů hluchavky můžete použít také jako koupel při zánětlivých projevech na kůži. V tomto případě udělejte výluhu větší množství a dejte do něj více květů.

Vzhledem k tomu, že při zánětech je lepší postižená místa příliš nezahřívat, doporučujeme vyzkoušet chladivý hluchavkový rosol: 30 gramů usušených květů zalijte litrem vody, krátce povařte a nechte vychladnout. Před použitím ještě můžete vzniklý rosol na chvíli dát do ledničky a poté si z něj udělat obklad na zanícené nebo mokvající rány. Až rosol získá teplotu vašeho těla, smyjte ho studenou vodou. Postup můžete opakovat několikrát za den. Ale už po prvním použití pocítíte úlevu.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio