Čepičatky a šedivé babky – podzimní hrozba houbařů?

11. říjen 2016

Na podzim si můžete z lesa přinést houby, které vám dokáží způsobit nemalé obtíže. Stále roste poměrně známá muchomůrka panterová, na pařezech vás může zmást méně známá čepičatka jehličnanová a pozor si dejte taky na staré šedivé babky – jak se přezdívá hřibu žlutomasému.

I na podzim si lze splést výbornou muchomůrku růžovku se šedivkou či dokonce muchomůrkou tygrovanou, ze které u nás pochází většina otrav houbami.

Lákavě může vypadat i čepičatka jehličnanová, která se vyskytuje na pařezech a je zaměnitelná s vynikající opěnkou měnlivou. „Opěnka mění barvu klobouku od světlé po tmavou, což čepičatka nedělá. A varuji, čepičatka je prudce jedovatá,“ varuje Petr Hampl ze spolku Houbaři Velké Hamry.

Zdravé babky se sbírat nebojte

Zhruba před pěti lety se objevila zpráva, že babky jsou jedovaté, a že lidé je nemají vůbec sbírat. To platí ale jen pro staré, na první pohled nevábné plodnice. „Hřib žlutomasý obvykle vyroste, jako když mávnete kouzelným proutkem. Je to třeba až 50 plodnic na jednom místě. Jsou krásné, zdravé, sbírejte je,“ doporučuje Hampl.

Pozor na kousky napadené nedohubem

Pak ale všechny babky ze dne na den zešednou a vypadají, že mají nějakou plíseň. „Nejde o plíseň, ale o nižší druh houby, takzvaný nedohub zlatavý. Ten je skutečně jedovatý a ve větším množství by mohl způsobit zdravotní potíže,“ varuje Hampl. Stejně u plísní napadených potravin nic neokrajujeme –v tomto případě necháme v lese.

Muchomůrky červené jako jedovaté houby jsou známé, dejte si ale pozor i na ty méně "profláknuté"
Spustit audio