Černý bez - nedoceněný lék našich babiček

23. září 2015

Tentokrát vás seznámíme s rostlinou, kterou lidé v poslední době příliš neznají – černému bezu. Keři černého bezu dříve byly připisovány magické účinky - lidé věřili, že jejich obydlí ochrání před čarodějnicemi a před bleskem. Možná to funguje, ale rozhodně platí, že svou vůní odpuzuje hmyz a hlodavce a hlavně - obsahem zdraví prospěšných látek také mnoho zdravotních neduhů!

Hodně zdraví prospěšných látek obsahují jak květy, tak i plody bezu černého. I v září ještě můžete narazit na kvetoucí bez, protože rozkvétají nové výhony, aktuálnější jsou ale plody, které právě dozrávají. Bezinky obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. Ve slupce a v semenech najdeme vitamín A, vitamíny skupiny B a kyselinu panthotenovou. Významný je obsah vitamínu C.

Bezinkové plody se dobře uplatňují při posilování imunity, potlačování nemocí z nachlazení a dobře fungují proti bolestem hlavy a při migrénách. Také jsou přínosné pro trávicí systém, protože mají projímavé účinky. Pomáhají tedy proti zácpě a pomáhají při detoxikaci.

Působí jako antioxidant, chrání buněčné membrány před působením škodlivých volných radikálů, zpomalují proces stárnutí buněk. Jenom pozor - syrové plody jsou mírně jedovaté, proto je lépe nejíst je syrové, ale zpracovat na marmelády, šťávy, rosoly, tinktury a nebo je usušit.

Jak sušit černý bez?

Nejlepší formou, jak uchovat v bezinkách všechny prospěšné látky, je sušení. Krom toho, že se takto utlumí účinky látek, které zasyrova mohou vyvolávat příznaky otravy, zničí se jen minimum vitamínů.

Usušené bezinky se dají použít nejen do čajů, ale také třeba do likérů a do pečiva. Sušení celých hroznů by mělo začít na volně proudícím vzduchu - dokud se nezačnou scvrkávat. Dosoušíme je v troubě zhruba při 80 stupních tak, aby šly lehce stáhnout ze stopky.

Usušené bezinky pak užíváme buď samotné, nebo v kombinaci s lipovým květem do čajových výluhů, které podporují pocení a jsou skvělým doplňkem při nachlazení, kašli a migréně. Neslazený a chladný čaj pak pomáhá při žaludečních nevolnostech a křečích, při žlučníkových obtížích a vlažný je pak vhodný při vysokém tlaku, ledvinových chorobách a podporuje odvodňování organismu.

Bez černý - květ

I listy černého bezu jsou léčivé

Vhodné je také nasušit si i bezové listy - výluh z nich je močopudný a čistí krev. Výluh z listu bezu černého pomáhá odvodňovat organismus, je mírně projímavý a pomáhá při detoxikaci a také při zánětech močového ústrojí. Pravidelné užívání ale není vhodné pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin a i pokud jste zdraví, neměla by kůra s nálevem trvat déle než dva měsíce. Pokud si ale bezový list občas přidáte do nějaké čajové směsi, neublížíte si.

Listy bezu se dají použít i čerstvé - a to při bolestech kloubů všeho druhu. Obklady z nich ulevují od bolestí také při pohmožděninách a otocích. Listy naklepejte nebo pomačkejte válečkem tak, aby pustily šťávu, přiložte na postižené místo a zabandážujte. Obklad ponechejte na místě zhruba hodinu. Abyste mohli tyto obklady praktikovat i přes zimu, bezové listí si zamrazte, budete ho mít vždy po ruce.

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni

Bezinka dokáže hodně udělat pro naše zdraví. Výborně funguje bezinková tinktura, která se vyrábí louhováním bezinek v alkoholu. Krátkodobě užívaná pomáhá při akutní rýmě, horečnatých onemocněních, zánětech a zahlenění horních cest dýchacích. Pravidelné dlouhodobé užívání se doporučuje při bronchitidě a astmatu a také při revmatickém onemocnění kloubů a svalů.

K výrobě tinktury můžete použít plody čerstvé, sušené i zmrazené. Je ale důležité, aby byly očištěné od stopek a ty sušené by se měly alespoň na půl dne namočit. Omyté bezinky rozmačkejte nebo rozmixujte, naplňte jimi uzavíratelnou sklenici asi centimetr pod okraj a zalijte libovolným alkoholem. Ideální je vodka bez příchutí a bez cukrů.

Bez černý - plody

Sklenici uzavřete a uložte na stinné místo. Tam nechejte stát asi šest týdnů, přičemž vždy po týdnu kontrolujte, zdali jsou plody potopené, případně dolívejte alkohol. Po šesti týdnech obsah nádoby sceďte přes plátno a takto vyrobenou tinkturu uchovejte v uzavíratelných sklenicích. Tam vám vydrží dva roky - pokud ji tedy nebudete pravidelně užívat. Aby vám pomáhala, měli byste si ji dopřát třikrát denně půl kávové lžičky.

Bezinkový likér – lahodný a přitom léčivý

Likér z bezinek je oblíbená chuťovka pro zahřátí. Dá se také užívat jako lék, který pomáhá při bolestech páteře, při revmatismu a při nespavosti a dobře se osvědčuje při neuralgických potížích - tedy při bolestech nervových drah například při zánětech, pohmožděninách či při obyčejném prochladnutí.

A jak si bezinkový likér připravíte? Zhruba 4 kilogramy bezinek zalijte vodou, přidejte na kolečka nakrájený citron, pět hřebíčků a pět minut povařte. Přeceďte a vymačkejte přes plátno a přidejte 2 kila cukru, můžete pro chuť přidat šálek silné scezené kávy. To vše ještě jednou povařte asi 15 minut za občasného míchání. Po vychladnutí přilijte litr rumu nebo vodky, slijte do lahví a uchovávejte v chladu a temnu.

Jak často si na bezinkovém likéru pochutnáte, to necháme na vás. Ale pokud ho chcete užívat pro léčebné účely, doporučuje se užívat půl deci každý den před spaním. Po dvou měsících pravidelného užívání byste ho ale měli vysadit.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.