Červený Hrádek u Jirkova zaplaví o víkendu svíčková. Sjedou se tam i jedlíci knedlíků

4. září 2015

Na Červeném Hrádku u Jirkova se bude zítra (5.9.) konat Mistrovství světa ve vaření svíčkové. Soutěžit se bude také v počtu snědených knedlíků.

Na začátku Mistrovství světa ve vaření svíčkové byla hádka. Tehdejší kastelán Červeného hrádku Jaroslav Stejný a novinář Jiří Holý se hádali, jak má chutnat správná svíčková. No a aby si vzájemně předložili konkrétní důkazy, začali vařit a první ročník byl na světě. Nápad se ujal, a tak se soutěž letos bude konat už podvacáté.

Moderovat celou soutěž bude herec Martin Zounar, který je s vařením velmi spjatý a ochutnávat budou Pavel Nový, Jan Antonín Duchoslav, zpěváci Marián Vojtko a Míša Nosková. Porotci posuzují jen maso a omáčku, knedlíky nesoutěží.

Kolik lidí svoji svíčkovou na Červený Hrádek přiveze, to se ukáže až v sobotu. Hlásit se totiž lze i na místě v den konání soutěže, a to až do 10:00. Vlastní soutěž začíná ve 14:00.

Většina soutěžících se zodpovědně připravuje předem a na Hrádek vozí už hotovou omáčku. Nicméně přihlásit se na poslední chvíli lze, startovní listina je otevřená. Hlásit se mohou profesionálové i amatéři.

Kromě soutěže o nejlepší svíčkovou se bude konat také utkání v pojídání knedlíků. Soutěž jedlíků začíná v 16:00 a zkusit výdrž svého žaludku může každý. Cíl je jasný - sníst toho co nejvíc a co nejrychleji.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio