Česká plavecká naděje roste v Chomutově. Jmenuje se Tomáš Franta

12. květen 2015

V 17 letech je nejlepším českým plavcem na znak. Představujeme vám Tomáše Frantu z Chomutova, který bude v srpnu hájit české barvy na světovém mistrovství juniorů v Singapuru.

Žije a studuje v Mostě. Podstatnou část svého života ale prožil a stále prožívá v chomutovském plaveckém bazéně. Jmenuje se Tomáš Franta a je mu sedmnáct.

Rekord mimoděk

Před měsícem překonal české dorostenecké rekordy na 50 a 100 metrů znak a nominoval se na Evropské hry v Baku a na mistrovství světa juniorů v Singapuru. Že zaplaval rekordní čas na stovce prý vlastně ani nevěděl.

„Zaplaval jsem to ve štafetě. První úsek je znak a já ho vždycky plavu tak, abych to ostatním dobře rozjel. Když jsem dohmátl, hned nás hnali z vody, takže jsem se na tabuli s časem ani neměl čas podívat,“ říká okatý mladík.

Redaktorka Českého rozhlasu Sever Lenka Šipošová ho zná odmalička. „Má stejně stará dcera také plavala. Na rozdíl od něj ale nikdy nevyhrávala. On byl vždycky první. Své vrstevníky porážel s přehledem a navíc mu to vždycky slušelo. Velké oči a dlouhé řasy slepené vodou do trčících trojúhelníčků. Dnes je z něj vysoký mladý muž s typickou plaveckou figurou. Dlouhé ruce, široká ramena, útlý pas. To ale není důležité.“

Důležitější je, že znakařských tratích nemá v současné době v české republice konkurenci. Poráží nejen své vrstevníky, ale i dospělé chlapy.

Tomáš Franta

„Plavání beru jako koníček,“ říká Tomáš velmi rozumně. Jako plavec se totiž v České republice neuživí. Svou budoucnost ale někde u bazénu vidí. „Jsem tu rád. Prožil jsem tu velký kus života a určitě bych nějak u plavání chtěl zůstat.“

Myšlenky na to, co bude jednou v daleké budoucnosti, jsou ale předčasné. Teď se student druhého ročníku jedné mostecké střední školy soustředí na přípravu na velké mezinárodní závody.

Do Singapuru? Snad i s trenérem...

„Jezdím na ně sám. S trenéry si všechno řekneme doma a tam už si musím poradit. Ale do Singapuru pan Jezbera říkal, že si koupí lístek. Tak uvidíme, jestli to udělá,“ říká s úsměvem.

Radost by se svým trenérem sdílel rád. Plavání je sice individuální sport, ale i plavci se o radost rádi podělí. Buď spolu při štafetě, která je jejich jedinou kolektivní aktivitou nebo právě s trenéry, kteří mají na jejich úspěších lví podíl.

„Občas se rád uleju,“ přiznává Tomáš lehkou tréninkovou nekázeň. Žije a studuje v Mostě, plave v Chomutově. Ranní tréninky proto občas rád vynechá. Odpoledne je ale v bazéně denně a nese své ovoce.

Teď už Tomáš Franta jenom ladí. Ve druhé půlce června jede na evropské hry do Baku a koncem srpna na juniorské světové mistrovství do Singapuru. Sám Tomáš si žádné konkrétní cíle nedává. Šance má ale veliké - běžně se svými časy totiž pohybuje v první světové desítce.

Tomáš Franta
autor: Lenka Šipošová
Spustit audio