Český ráj bez bariér - to je nabídka výletů pro rodiny s kočárky i pro vozíčkáře

11. srpen 2015

K plánování výletů do Českého ráje teď mohou vozíčkáři a rodiny s kočárky využít internetové stránky Český ráj bez bariér. Turisté tam najdou 20 bezbariérových výletů a taky doporučení, jaké restaurace nebo penziony jsou pro ně nejlépe přístupné.

Internetové stránky připravilo Sdružení Český ráj a všechny trasy zmapoval osobně vozíčkář Jan Strcula.

„Ty trasy jsou zmapovaný, co se týče povrchu, jestli je to kamení, písek, asfalt. Jestli je to po rovině, z kopce do kopce, jaké jsou tam překážky, jestli je tam nějaký odvodňovací kanál nebo jsou tam nějaké schody,“ vypočítává Jan Strcula.

Vozíčkář nebo turista s kočárkem se taky dozví, jestli nebude potřebovat nějakou pomoc - třeba trochu zatlačit nebo kousek poponést. Ale třeba na výlet z Turnova na Malou Skálu po trase Greenway Jizera se mohou vydat i sami.

V tamních Žlutých lázních lze přesednout na kánoi. Jan Strcula se nad tamním jezem na Jizeře taky trochu projel. „Klidná voda, dá se tam jet půl kilometru nahoru a pak dolů, takže kilometr se tam dá najet.“

Český ráj

Turisté se na kolečkách mohou projet třeba i kolem Besedických skal, Kozákova a Zvířetic. Dostanou se i na Semilské vyhlídky a na Hrubou skálu. V popisu tras se dozvědí, kde jsou bezbariérové restaurace a toalety a jaké hrady a zámky mohou navštívit.

„V podstatě se turisté na kolečkách dostanou na Valdštejně do těch hlavních míst i do kostelíku. Na Sychrově sice nezvládnou celou prohlídkovou trasu, ale dostanou se do zámeckého parku a na nádvoří. Muzeum Českého ráje v Turnově je velmi přívětivé pro vozíčkáře, s bezbariérovým vstupem, s výtahem a s přístupem do všech expozic, dokonce i do klenotnice v podzemí. Možná to ještě všichni nevědí,“ připomíná propagátor stránek Český ráj bez bariér Pavel Charousek.

Spustit audio