Chceme vědět, co dělat, říkají senioři, kteří docházejí na klášterecký kurz sebeobrany

1. říjen 2015

Sebeobrana pro každého. Takové je motto kurzu, který se pravidelně každé úterý koná v Klášterci nad Ohří. Kurz pořádá město, které se ještě nevzpamatovalo z vraždy malé Elišky. A jeho obyvatelé na nabídku kurzu sebeobrany zdarma slyší. Hned na první hodině jich byla plná tělocvična. Přišli mladí i staří.

„Po tmě ven sama vůbec nechodím,“ říká jedna z dam, které přihlížejí první hodině sebeobrany. „Už se mi stalo, že mě večer obestoupila skupina mladíků. Nejdřív se ptali, kolik je hodin, pak chtěli dvacku. Bylo to nepříjemné,“ říká další dáma sledující rozcvičku, vedenou karatisty k kadaňského klubu.

Čtěte také

Její přítelkyně dodává, že se chce naučit správně zareagovat. „Když se něco nepříjemného stane, zaskočí mě to. Vůbec nevím, jak se chovat.“ A právě to by měl kurz změnit.

Lektor Josef Patík říká, že lidé si musí uvědomit, že jsou v právu. „Když vás někdo napadne, je dobré se bránit. Praštit ho je v pořádku. Cílem základů sebeobrany je, naučit lidi zareagovat rychle a účinně a přimět útočníka utéct. To zvládnou i senioři, pokud na to budou psychicky připravení. Nejde ani tak o sílu, jako o pohotovost,“ vysvětluje Patík, který právě tohle bude klášterecké seniory a dašlí účastníky kurzu učit až do letošního prosince.

Na kurz v Klášterci může přijít kdokoli. Náplň a přístup karatisté vždycky přizpůsobí věku a kondici přítomných kurzistů.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio