Chcete držet letní dietu? Pak je pro vás meloun jasná volba!

17. srpen 2015

Umíte si představit léto bez toho, že byste snědli aspoň kousek melounu? Jistě radostně sledujete, jak s postupující letní sezónou ceny melounu klesají a jistě si pro nějaký zajdete. A dobře děláte, protože meloun je nejen lahodný a osvěžující, ale i velmi zdraví prospěšný!

Meloun je pověstný zejména svým vysokým obsahem vody v té nejčistší formě, proto je v letních dnech ideální potravinou, která zajistí příjemné zásobování těla tekutinami. Ale není to zdaleka jediné pozitivum. Voda tvoří 90 % hmoty melounu a ve zbylých deseti procentech najdeme slušnou dávku vitamínu C, provitaminu A a vitamíny skupiny B.

Celkem nedávno byl v melounu objeven i lykopen, kterému jsou přičítány účinky při prevenci některých druhů rakoviny a infarktu myokardu. Po požití melounu můžeme pozorovat i výrazné zlepšení nálady a stavu nervové soustavy. Do jisté míry je to způsobeno tím, že se v něm nachází hořčík, mangan, zinek, draslík, jód a přiměřené množství cukrů.

Nejvýznamnějším účinkem je ale kombinace zmíněného obsahu vody a močopudných látek – proto je meloun úžasným pomocníkem při onemocnění ledvin a močových cest a dokonce umí zatočit i s malými močovými kameny. Meloun je také ideální potravinou při překyselení organismu.

Meloun? Ideální na dietu

Vyřezávaný meloun

O melounu se někdy traduje, že není vhodný při hubnoucích kůrách kvůli obsahu cukru. Ale cukry tvoří pouze zhruba 5% složení melounu. Většinu tvoří voda a energetická hodnota je velmi nízká. Proto je pro dietáře meloun velmi prospěšný - porce dokáže na dlouhou chvíli tělo zasytit i zavodnit.

Navíc má vzhledem ke svému složení očistné účinky na játra a ledviny a také pozitivně ovlivňuje pochody ve střevech. Dokáže působit až projímavě, proto pokud nechcete zaznamenat právě tento účinek, nejezte ho hodně naráz, ale rozdělte si meloun na několik porcí během dne.

Meloun také ocení lidé s hypertenzí, protože aminokyselina L citrulin v něm obsažená, zlepšuje cirkulaci krve, uvolňuje cévy a snižuje tlak. Červený meloun působí v těle silně alkalicky, což se zase hodí při onemocnění dnou.

A pokud trpíte na kožní infekce a vyrážky, využijte k jejich léčbě melounové slupky – vnitřní stranou kůry si několikrát denně potírejte postižená místa, nechte zaschnout a pak smyjte vodou.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio