Chcete mít krásný bohatý trávník? Počítejte s tím, že se o něj budete muset starat

26. březen 2015
Jak správně nakupovat

Koupit nějaké travní semeno, rozhodit na plochu, kde chcete trávník, a párkrát zalít. I takhle může vypadat založení trávníku. Jenže otázkou je, jestli s výsledkem budete spokojeni. Ještě dřív než zajdete do obchodu pro semena, přemýšlejte. O tvaru pozemku, o oslunění, o tom, jaké je podloží, jak je připravený terén, jak budete trávník využívat a kolik péče a mu chcete věnovat.

Věnovat pozornost přípravě pozemku před vysetím travního semene se vyplatí. Například na jílu neporoste nic, ať zasejete cokoliv, bude to stále vyhnívat. V zásadě můžeme trávníky podle typu rozdělit na sportovní, okrasné a květnaté louky. Každého asi napadne, že louky jsou vhodné například pro chovatele jako zdroj krmení pro domácí zvířata nebo na dělání sena. Výhodou je jejich pestrá skladba – obsahují nejen traviny, ale i dvouděložné rostliny. Příjemné je také to, že je stačí je posekat dvakrát za rok.

0:00
/
0:00

Trávník kolem domu volíme z okrasných směsí, ve kterých převažuje kostřava červená. Každá krása ale něco stojí, takže při volbě okrasného trávníku počítejte s větší péčí. Zálivka, hnojení, sekání, na jaře vertikutovat. Neděste se! Existují i "rozumné“ směsi, které jsou pohledné a péče není přespříliš náročná. Právě tady je prostor pro radu odborníka. Vhodně zvolené travní semeno vám ušetří práci. Určitě ale nevolte monokulturu, tzn. jeden druh traviny. Naopak vyberte jejich směs. Na pozemku se vám udrží právě ty traviny, pro které tam budou nejlepší podmínky, a ostatní postupně vytlačí.

Podle Lucie Erbenové ze zahradnictví v Brné je nejčastější chybou při koupi travního semene to, že se lidé zaměří pouze na to, co chtějí, například krásný trávník, ale vůbec nezohlední to, jakou péči chtějí trávníku věnovat. „Obaly travních semen slouží nejen k tomu, abyste semeno dopravili domů,“ radí Lucie Erbenová. „Pozorně si pročtěte, v jaké hustotě osít a na jakou plochu balení vystačí. Asi nic nenaštve člověka tolik, jako když musí přerušit práci a jet shánět další semeno. Nehledě k tomu, že zrovna vaše travní směs nemusí být momentálně na skladě. Počítejte i s rezervou pro případné dosévání trávníku,“ uzavírá Lucie Erbenová.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.