Chcete poznat sami sebe? Zkuste terapii tmou!

20. leden 2015

Terapie tmou je velice stará metoda sebepoznání. Vychází z původní tradice yangtik, kterou znali mniši v Tibetu. Ve tmě zůstávali až sedm týdnů. V současné době vyhledává pobyt ve tmě čím dál více lidí, kteří se snaží vypořádat s hluboko uloženými emocemi a najít sami sebe.

V zimě, kdy je slunce a světla pomálu, si stěží dokážeme představit dlouhodobý pobyt v naprosté tmě. A přece takzvanou terapii tmou vyhledává čím dál víc lidí, kteří se tímto způsobem snaží zklidnit mysl, hledat řešení svých osobních problémů, nebo najít sama sebe.

Minimální doporučovaná délka pobytu je týden. V průběhu pobytu v naprosté tmě navštěvuje klienta terapeut, neboli opatrovník, který přináší vegetariánskou nebo veganskou stravu.

Pokud si to klient přeje, může si s ním terapeut popovídat o jeho prožitcích, pocitech a náladách. Během hodin a dnů může klient meditovat, tančit nebo poslouchat audio nahrávky. Terapie tmou může pomoci lidem vypořádat se s hluboko uloženými emocemi a životními bolístkami.

0:00
/
0:00

Týdenní pobyt ve tmě si vyzkoušel i 22letý student Michael Kalát z Liberce. Poslechnětě si jeho dojmy z přiloženého audiozáznamu…

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio