Chcete si připravit mýdlo opravdu "na tělo"? Vyrobte si ho doma!

29. říjen 2014

Přírodní mýdlo si mohou lidé udělat i doma. Stačí jim k tomu většinou to, co mají domácnosti běžně v kuchyni. Nevěříte?

Sdružení Rodina v centru nabízí každý měsíc několik přednášek a tvořivých dílen. Jednou z nich byla i ta o zdravém mydlení.

Do Nového Boru na Českolipsku přijela Radka Ondrušková, která vyrábí domácí přírodní mýdla. Jak říká, dnes úplně běžná věc, dříve patřila hlavně k bohatším vrstvám.

„První zmínky o mýdle jsou ze staré Mezopotámie, někdy kolem 2800 před naším letopočtem. Zbytky mýdla se našly i ve starém Egyptě, Řecku, Římě. Mýdlo přitom bylo spíš výsadou bohatších, kteří si to mohli dovolit,“ vysvětluje Radka Ondrušková. Mýdlo se přitom nepoužívalo vždy jen k čištění. Sloužilo také jako dezinfekce nebo mazadlo.

Výhodu přírodního mýdla vidí Radka Ondrušková především v tom, že neznečišťuje životní prostředí. „Přírodní mýdlo by nemělo vysušovat, dráždit pokožku a navíc si ho můžete sami připravit doma,“ dodává Ondrušková.

Kromě hydroxidu sodného, který si můžete zakoupit v drogerii, najdete většinu surovin na přípravu mýdla v každé domácnosti. A jak tedy domácí mýdlo připravit? Poslouchejte…

Spustit audio