Chcete získat vitamín C z potravin? Pak je nevařte!

21. květen 2015

Nejen v zimních měsících se bez vitamínu C neobejdeme, o tom není pochyb. Lepší než polykání vitamínových tabletek je ale konzumace ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitamínů!

Vědecké studie ukazují, že je v podstatě jedno, jestli přijímáme vitamín C uměle vyrobený, nebo v přirozené formě. Při zvýšené fyzické zátěži, stresu či nemoci jsou tablety dokonce doporučovány, protože se potřeba vitamínu C zvyšuje a ve stravě nejsme schopni si jeho potřebnou dávku doplnit.

Tablety by ale neměly být jediným zdrojem vitamínu. Přeci jen bychom se ochudili o příjem důležité vlákniny a tekutin a navíc nadměrné polykání tabletek zatěžuje ledviny.

Abychom ze zeleniny a ovoce získali vitamínu C co nejvíce, měli bychom omezit jejich tepelnou úpravu. Lepší než vaření a pečení je dušení nebo ohřev v páře, kdy je doba ohřevu kratší a vitamín C se neuvolňuje do vody.

Také dlouhým skladováním se vitamín C ztrácí - proto nakupujte ovoce a zeleninu radši častěji a vždy čerstvou, nebo ji raději zamrazujte, než abyste ji pár dní skladovali v lednici.

A jaké jsou potraviny, bohaté na tento vitamín? Například brambory, rajčata a papriky, brokolice nebo květák. Bohatým zdrojem céčka je také šípek a rakytník. Tak dobrou chuť!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.