Chlapice: Zapomenutá bylina letních limonád?

19. červenec 2016

Domácí limonády vyráběné z bylinek nejsou jen módní záležitostí dneška. Bylinkové nápoje patřily k životu běžných lidí po staletí. A to i na horách. Tradiční limonády z černého bezu v Krkonoších doplňuje limonáda z chlapice, jak se na Krkonošsku krajově nazývá tužebník jilmový.

Kromě limonád horalé často popíjeli také kávu či spíše cikorku s velkým množstvím mléka. A protože jde o chudý kraj, konzumovalo se především mléko kozí, které patřilo v horách také k tradičním nápojům.

Chlapice – chutná, léčivá a oblíbená bylina horalů

„Horalé si v létě připravovali různé osvěžující limonády. Především z květu černého bezu, ale také z chlapice, což je tužebník jilmový. Chlapice roste v různých bažinatých údolích u horských bystřin. Sirup, který se vyrábí stejně jako z bezu, má takovou hořkomandlovou příchuť,“ popisuje etnolog Daniel Dědovský s tím , že jde o bylinu nejen léčivou, ale i chutnou.

Chlapice se v lidovém léčitelství používala k utišení bolesti a horečky, při nachlazení a proti průjmům

Limonády a sirupy z chlapice místní horalé připravují dodnes. Postup je stejný jako u bezu, akorát počet květů, které jsou menší než bezové, se dvojnásobí.

Jak na výrobu sirupu?

Recept je přibližně následující: Ve vodě s trochou citronu necháme louhovat přes noc asi 25 květů černého bezu, nebo 50 květů chlapice. Druhý den tu šťávu scedíme, květy pořádně vyždímáme, aby v tekutině bylo co nejvíce bylinného výtažku, přidáme cukr, který tekutinu zahustí, pořádně rozmícháme a stáčíme do demižónu nebo do lahví. A protože má substance sklony kvasit, je důležité povolovat uzávěr, abychom neměli lepkavou tekutinu všude.

Spustit audio