Cholesterol jako příčina srdečních chorob - mýtus nebo pravda?

13. duben 2015

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je příčinou srdečních chorob. Kolikrát jsme to už slyšeli? Milionkrát. Ale studie provedené v posledních letech dokazují, že toto tvrzení má poměrně velké trhliny a že cholesterol není to, co nám ve skutečnosti tolik ubližuje.

Někteří lékaři už v minulosti mnohokrát zpochybnili souvislost mezi vysokým cholesterolem a onemocněním srdce. I statistiky ukazují na to, že hladiny cholesterolu u lidí se srdečním onemocněním nejsou o moc vyšší než u lidí bez srdečních chorob.

Skutečným důvodem kardiovaskulárních onemocnění je oslabení a narušená funkce arteriálních stěn a jejich záněty. Dlouhodobý nedostatek vitamínů, minerálů a živin, společně s konzumováním škodlivých potravin, vedou k nadbytku organických kyselin v krevním oběhu. Tyto kyseliny naleptávají jemnou vnitřní výstelku cév a způsobují jejich nedostatečnost.

Cholesterol se stane problémem až v okamžiku, kdy se začne v takto poškozených cévách usazovat a snižovat jejich průchodnost. Samotné snižování cholesterolu v potravě anebo v krvi pomocí chemických léků proto neřeší příčinu potíží.

Masivně nasazované léky statiny sice snižují hladinu cholesterolu, ale neexistují jednoznačné studie, které by prokázaly snižování rizika vzniku cévních příhod. Je naopak dokázáno, že statiny zanášejí organismus toxiny a způsobují bolest až ochrnutí svalů a poruchy paměti.

A co víc, mnoho let propagované nízkotučné a nízkocholesterolové diety vedly k výrobě průmyslových potravin, které záněty a poškození cév způsobují. A paradoxně tak cholesterolu dovolují se usazovat a cévy ucpávat!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio