Chystáte se na dovolenou? Při jízdě po dálnici buďte ostražití!

3. leden 2014

Přichází doba dovolených, a tak se někteří z řidičů dostanou i na dálnice, které jinak nepoužívají. Pojďme si připomenout pár praktických rad jak se na dálnici chovat.

Nikdy byste neměli zapomenout na to, že se po dálnici pohybujete vysokou rychlostí. Tím se výrazně zkracuje i doba, během které jste schopni na cokoliv zareagovat. Odstup od vozidla, které jede před vámi v pruhu, by měl být tedy i větší než když projíždíte městem. Za sucha se doporučují dvě vteřiny. Na mokré, nebo dokonce zasněžené dálnici, je to ale ještě víc.

Nejčastější chybou řidičů na dálnici je používání levého pruhu. Obzvláště majitelé výkonnějších aut si myslí, že je tento pruh určený právě pro ně - to je ale špatně. Na dálnici se vždy jezdí vpravo. Levý pruh je určený pro předjíždění nebo objíždění.

Když dojedete v levém pruhu pomalejší vozidlo, zachovejte klid. Netrubte na něj, nenajíždějte nebo ho neproblikávejte. Někdy je to sice o nervy, to když třeba vedle sebe potkáte dva kamiony. Pokud byste se je ale rozhodli předjet zprava odstavným pruhem, zaplatíte mnohem větší pokutu, než řidič kamionu, který brzdil provoz v levém pruhu.

Při najíždění na dálnici zrychlujte v připojovacím pruhu tak dlouho, dokud nemůžete plynule přejet do pravého pruhu bez velké změny rychlosti a neohrozili tak ostatní. V krajním případě, při velmi hustém provozu, musíte zastavit a počkat, než se pravý pruh uvolní.

Při jízdě na dálnicích se třemi pruhy platí, že auto, které přejíždí z levého pruhu do prostředního, musí dát přednost autu, které přejíždí z pravého. Pozor na mrtvý úhel, raději se několikrát podívejte do zpětného zrcátka a používejte blinkry, ať ostatní vědí, co chcete dělat.

Když dojíždíte pomalu jedoucí nebo stojící kolonu, zapněte výstražná směrová světla. Varování nakonec - při sjezdu z dálnice zpomalte tak, aby vás nemohla překvapit žádná ostrá zatáčka.

autor: Milan Král
Spustit audio