Čistota - půl zdraví. Pro alergiky to platí dvojnásob!

24. duben 2015

I dnes se budeme snažit zmírnit projevy jarních alergií. V minulém díle jsme se bavili o důležité vlhkosti vzduchu a tentokrát pro vás máme další doporučení, jakými zásadami by se měli alergici řídit.

Protože pylové alergeny rády ulpívají na textilu, ve vlasech i na pokožce, smiřte se s tím, že budete v těchto dnech častěji v koupelně a prádelně. Po návratu domů se hned převlékněte, aby vás nedráždil pyl přinesený z venkovního prostředí. Ideální je hned prádlo vyprat a nesušit ho venku.

Důležité je také se v těchto dnech více sprchovat a zbavit se tak alergenů usazených na pokožce. Ty usazené ve vlasech buď také smyjte, nebo odstraňte alespoň namočeným hřebenem.

Častěji uklízejte prach na nábytku i podlaze, častěji vyměňujte ložní prádlo. Domácí mazlíčky vyžeňte z vašeho gauče a ložnice, protože v jejich srsti se alergeny drží velmi dobře.

A dopřávejte si relaxační procházky. Nejlépe po dešti a nejlépe navečer – v tuto dobu je alergenů ve vzduchu nejméně. Ideální jsou procházky v lese a poblíž vodních zdrojů – tam se pylům také příliš nedaří.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio