Cvičte paměť a mozek nezakrní ani ve stáří!

12. listopad 2014

Jak pak jste na tom s pamětí? Možná i vám se stává, že někam jdete a nevíte proč. Nebo si nemůžete vzpomenout na jména lidí, se kterými se běžně vídáte. Případně nakoupíte jen jednu ze tří věcí, které jste potřebovali. Pak právě vám by asi prospěly tréninky paměti.

Kde jen mohou být ty brýle? Jak jen se ten člověk jmenuje? Páni, nemůžu si vzpomenout na PIN! Ta paměť… Určitě jste to někdy zažili, a pokud jste na světě trochu déle, možná si říkáte, že je to věkem.

„Je to samozřejmě také věkem, ale ideální je paměť trénovat. Starší lidé nepatří do šrotu, naopak – mají spoustu času a stále přitom mají velkou mozkovou kapacitu, proto mohou paměť krásně trénovat,“ tvrdí Martina Vyskočilová, která vede kurzy právě na procvičení paměti.

Mívá je v osecké knihovně a v tamním domově důchodců, čas od času s nimi zavítá i do knihovny v Teplicích. Zájemci na nich hrají hry, které posilují soustředění, ale také trénují paměť.

„Máme různé techniky pro zapamatování si, různé mnemotechniky, kategorizace… nejpoužívanější je metoda loci, při které jde o zapamatování si věcí v seznamu přesně za sebou, kdy si ten seznam dáme na nám známé místo, jako je byt, tělo, zahrada…“ vysvětluje Martina Vyskočilová.

Jak ale připomíná, trénink paměti není dobrý jen na to, abyste zase nezapomněli, kde máte brýle, nebo co jste to vlastně měli koupit. Díky dobré paměti je i starší člověk soběstačný a cítí se lépe.

O občasné bezplatné tréninky mozku a paměti je velký zájem. Regionální knihovna v Teplicích by proto v příštím roce chtěla zavést hned celý cyklus takových kurzů. Jedna z jejích pracovnic se kvůli tomu dokonce chystá projít odborným školením.

Spustit audio