Cyklostezku z Horního Jiřetína k Matyldě po výsypce zvládnou i začátečníci

12. červenec 2016

Cyklostezka na výsypce na dole Obránců míru nabízí pohled na rekultivovanou krajinu pěkně zblízka. Můžete si na ní dopřát třeba výhled na Jezeří a Krušné hory nebo si pročíst informační tabule popisující roztodivné zvířectvo, které tu můžete potkat. Když kousek popojedete, uvidíte vlevo bagr, vpravo mladý les a pod kopcem rybníček.

„Jsme tady na rozhraní ukončených a rozpracovaných rekultivací,“ říká vedoucí rekultivací Ingrid Jarošová. „Obránecká výsypka má osm set hektarů. Vznik cyklostezky právě tady inicioval mostecký magistrát,“ vysvětluje Jarošová.

Přesto, že je cyklostezka jednou z mála bezpečných spojnic měst Most a Litvínov, moc se o ní zatím neví. „Dozvěděl jsem se o téhle trase nedávno. Je to tu moc pěkné,“ chválí cyklista Petr Urban. „Je to nádherná trasa v klidu a daleko od provozu. Z jedné strany směřujete k mostecké Matyldě, na druhé je Horní Jiřetín a Černice.“

Zapomeňte na jižní Čechy, tady je to zajímavější!

Lenka Šobová při rozhovoru s cyklistou Petrem Urbanem

Vyhnout se silnicím ale při cestě z Mostu a Litvínova úplně nejde. Trasy ústí na frekventované silnice, ale nejedete po nich dlouho a cíl stojí to za to. „Teď jsem byl v jižních Čechách. Tam je to samá cyklistická asfaltka. Spousta lidí, taky bruslaři, tady je klid. Je to mnohem přírodnější. Krajina je tu rozmanitá a překvapivě pěkná,“ srovnává Urban.

Cyklostezku na Obránecké výsypce tvoří převážně šotolinová cesta vhodná pro trekové nebo horské kolo. Silniční kola tu neobstojí. Jinak sem ale může každý.

„Je to vlastně rovinka, nekomplikovaný terén vhodný i pro začátečníky nebo rekreační cyklisty," láká na novou cyklostezku Urban.

Spustit audio