Dámské sdružení Husy z Povrlů a akce "HUSA 2014"
Už třináctým rokem si tři kamarádky z Povrlů, pečou na louce v kopcích Českého středohoří husu na ohni. Mají prostě takovou tradici.
Leckterá domácnost se na sv. Martina provoní pečenou Svatomartinskou husou. Tři kamarádky z Povrlů na Ústecku si říkají Husy a před časem dostaly nápad, že by si na počest své přezdívky mohly vždycky na sv. Martina upéct husu. A jak řekly, tak udělaly.
Střídají se a každý rok, jedna husu pořídí a vybere pěkné místo s vyhlídkou, kde si husu na ohni upečou, popijou dobré vínko nebo pivo, poklábosí a ještě mají hezký výlet s výšlapem a rozhledem. Rády chodí na Blansko, na louky poblíž osady Lysá, byly i pod skalami Studený.
Během let si rády připraví kromě pečené husy i další dobroty. Paštiku z husích jater, vývar z husích drůbků, jako dezert přijdou na řadu pečená jablíčka nebo svatomartinské rohlíčky. Někdy si nosí i zelí, lokše nebo zelňáky. A dobré svatomartinské víno či pivko.
S Olgou Louvarovou, Světlanou Pavlátovou a Evou Bucharovou si pojďte upéct "HUSU 2014". Letos na místo, které nevybrala ani jedna. Z jejich louky je totiž "vyhnali" myslivci, a tak musely improvizovat. Najít jinou louku a postavit si rychle ohniště z kamenů…
Jak jejich tradice v praxi vypadá? Proč se na svatého Martina peče právě husa? A jak by se měla taková svatomartinská husa správně připravit? Poslouchejte!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka