Dámské sdružení Husy z Povrlů a akce "HUSA 2014"

11. listopad 2014

Už třináctým rokem si tři kamarádky z Povrlů, pečou na louce v kopcích Českého středohoří husu na ohni. Mají prostě takovou tradici.

Leckterá domácnost se na sv. Martina provoní pečenou Svatomartinskou husou. Tři kamarádky z Povrlů na Ústecku si říkají Husy a před časem dostaly nápad, že by si na počest své přezdívky mohly vždycky na sv. Martina upéct husu. A jak řekly, tak udělaly.

Střídají se a každý rok, jedna husu pořídí a vybere pěkné místo s vyhlídkou, kde si husu na ohni upečou, popijou dobré vínko nebo pivo, poklábosí a ještě mají hezký výlet s výšlapem a rozhledem. Rády chodí na Blansko, na louky poblíž osady Lysá, byly i pod skalami Studený.

Během let si rády připraví kromě pečené husy i další dobroty. Paštiku z husích jater, vývar z husích drůbků, jako dezert přijdou na řadu pečená jablíčka nebo svatomartinské rohlíčky. Někdy si nosí i zelí, lokše nebo zelňáky. A dobré svatomartinské víno či pivko.

S Olgou Louvarovou, Světlanou Pavlátovou a Evou Bucharovou si pojďte upéct "HUSU 2014". Letos na místo, které nevybrala ani jedna. Z jejich louky je totiž "vyhnali" myslivci, a tak musely improvizovat. Najít jinou louku a postavit si rychle ohniště z kamenů…

Jak jejich tradice v praxi vypadá? Proč se na svatého Martina peče právě husa? A jak by se měla taková svatomartinská husa správně připravit? Poslouchejte!

Spustit audio