Děti z celé republiky soutěží v České Lípě o titul Mladý moderátor

5. březen 2015

Dnes, 5. března se v České Lípě po roce opět sešly děti z celé republiky, aby poměřily své síly v moderování. Už po osmé se v tamním kulturním domě koná soutěž Mladý moderátor. Pořádá ji českolipská Základní Škola Slovanka.

Atmosféra v českolipském kulturním domě je přátelská, bez známky po řevnivosti nebo napětí. První kolo soutěže začíná až v 10:30, a tak se děti zatím seznamují s prací moderátora nebo redaktora.

Po celém kulturním domě jsou umístěné jednotlivé pracovní dílny, kde se účastníci soutěže, rozdělení do skupin, setkají s profesionálními moderátory a novináři.

Každá z nich je ale jiná, podle toho kdo jí vede. Někde se pilně pracuje třeba na způsobu moderování, jinde je to spíš beseda o práci moderátora. Kromě toho se v kinosále promítá sestřih z minulých ročníků soutěže. Každý rok je soutěž monotematicky zaměřená. V minulých letech to tak třeba byla ekologie, politika, Evropská unie, nebo moderování zábavného pořadu.

Mezi tradiční disciplíny patří nejen moderování organizátory připraveného sestřihu vybrané události, ale třeba i rozhovor nebo vlastní prezentace soutěžících. Letos se děti budou snažit moderovat sportovní události, a tak v porotě nemůže chybět sportovní reportér Vojta Bernatský.

Zájem o soutěž je veliký

Po zkušenostech z minulých let je jasné, že za celý den není možné dát prostor všem přihlášeným. Aby měl soutěžící potřebný čas na prezentaci a byla možnost vystoupení všech posoudit, dostane se do soutěže jen několik desítek dětí. Ročně se tak do soutěže dostane zhruba padesát mladých moderátorů - letos je přihlášeno 52 soutěžících.

Organizátoři každý rok obdrží zhruba stovku přihlášek, a tak kdo se přihlásí dřív, má samozřejmě šanci dostat se do samotné soutěže. Ti, kteří přihlášku sice poslali, ale do klání se nedostali, jsou náhradníky pro případ, že by někdo vypadl. Letos je více než 35 náhradníků.

Čtěte také

Soutěž je celorepubliková a v minulých letech se tu prezentovali soutěžící třeba z Ostravy nebo Brna. Letos patří mezi ty, kteří přijeli do České Lípy z větší dálky, soutěžící z Kutné Hory nebo Hradce Králové. Soutěžící jsou rozdělení do několika kategorií. Jen základní školy mají dvě na první a dvě na druhý stupeň.

Do soutěže mají možnost přihlásit se i i starší děti. V minulosti byla kategorie středoškoláků jedna, ale nakonec ji organizátoři rozdělili na dvě - do a nad osmnáct let.

Dnes se tady představila obecně prospěšná společnost Ulice dětem, která nabízí problémovým dětem trávení času jinak než na ulici. Ti tu dnes předvádí nejen hudební a taneční vystoupením, ale i fyziku popírající hrátky s jojem.

Jeden z vítězů dostane speciální cenu

Pro soutěžící ve všech kategoriích jsou připravené věcné ceny a na jednoho šťastlivce čeká doslova cena speciální, kterou nabízí právě společnost Ulice dětem - jde o veřejné moderování na připravovaném pražském veletrhu. Cena je jen pro jednoho, který z vítězů jednotlivých kategorií to bude, o tom rozhodnou zástupci společnosti.

Českolipská Základní škola Slovanka, která soutěž pořádá, na škole běžně vyučuje mediální tvorbu. Škola má i vlastní televizní a rozhlasovou stanici.


Spustit audio