Děti zdobily vánoční stromky v chomutovském zooparku. Jsou k sežrání

2. prosinec 2016

Krušnohorský zoopark v Chomutově je plný zeleně a zvířátek. Každý rok před Vánoci oblékají zeleň do vánočního úboru děti z chomutovských škol a školek a zvířátkům to dělá radost. Opravdu. Všechno, co na zdejších vánočních stromcích visí, je totiž z jejich pohledu jedlé.

„Je tam popcorn, pomeranče, jablíčka,“ popisují své ozdoby nadšeně děti z mateřské školky Duhový svět. Shodně tvrdí, že jejich domácí stromečky vypadají jinak. „Mámě světýlka a čokolády a taky diamanty,“ předhánějí se v popisování svých domácích Vánoc, na které se už všechny shodně těší.

Zatímco dopis Ježíškovi ještě některé z dětí nenapsaly, svůj první stromek už ozdobily. Stojí naproti vlčímu výběhu, kousek od vchodu do zooparku.

„Podmínkou pro vytvoření ozdob bylo použití přírodních materiálů, které neuškodí zvířatům a neznečistí okolí. Uškodit by mohly například dráty a syntetické provázky,“ vysvětluje podobu vánočních ozdob ekolog zooparku Václav Brožek.

Ozdoby na vánočních stromcích v chomutovském zooparku jsou nachystány jako pamlsky pro zvířatalu

Na stromcích tak visí řetězy z popcornu a mrkve, ale i piškotů nebo toastového chleba. Místo blyštivých koulí se ve větru houpou jablíčka, sušené pomeranče, ale i suché rohlíky nebo lojové koule.

„Zoopark je plný i volně žijících zvířátek a právě těm mohou tyhle vánoční ozdoby přilepšit v zimním jídelníčku,“ říká mluvčí parku Martina Pelcová. „Stromků máme dost, takže přijít může každý. Celkem zatím přišly do zooparku zdobit dvě desítky školních skupin, jedna z nich jezdí každoročně až z Duchova u Teplic,“ dodává ekolog.

Každá ze škol má pak na svém stromku i cedulku, aby děti mohly své výtvory hrdě ukázat rodičům při předvánoční procházce v parku.

Spustit audio