Dlaskův statek v Českém ráji patřil řezbářům a posvícení

26. září 2016

Po tříleté pauze se na Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova vrátilo řezbářské sympozium. Na memoriálu Karla Hajna mohli příchozí vidět řemeslníky při práci s pilou, dlátem a dalšími nástroji. A to není vše. Dlaskův statek zažil také Svatováclavské posvícení.

Patnáct řezbářů z celé republiky letos přijelo vzdát hold zakladateli tohoto sympozia Karlu Hajnovi a s motorovými pilami, dláty, sekerami a dalšímu nástroji se ohánějí již od středy. Díky tomu, že každý z řezbářů dělá něco jiného, od velikých plastik po betlémy a miniatury, měli návštěvníci možnost vidět široké spektrum dřevořezbářské práce.

Posvícenské hodování, zábava a odpočinek

Parta kamarádů, která miluje dřevo a zamilovala si Dlaskův statek, není jedinou sobotní atrakcí v Dolánkách. S koncem žní, nejdůležitější zemědělské činnosti, přichází čas odpočinku a zábavy, čas posvícení. Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku připomnělo, jak tento čas prožíval nejznámější obyvatel usedlosti Josef Dlask v 18. Století, když tam přijížděla vrchnost z Hrubého Rohozce.

Řezbáři na Dlaskově statku v plné práci

Dožínkové věnce jako symbol ukončení sklizně

Návštěvníci měli možnost vyrobit i si dožínkový věnec, který odevzdávala čeleď svému hospodáři při slavnosti ukončení sklizně. „Věnec musel být spleten ze všech plodin, které se v té době a tom kraji sklízely. Uchovával se až do Štědrého dne a měl zaručit další úspěšný hospodářský rok,“ vysvětluje Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

Spustit audio