Do dluhové poradny v Mostě chodí měsíčně desítky nových klientů. Chtějí vědět, jak zvládnout rostoucí dluhy

19. leden 2017

Dluhová poradna střediska sociální pomoci v Mostě radí měsíčně desítkám nových klientů. Ti chtějí třeba vědět, jak snížit dluhy nebo jak vyřídit osobní bankrot. Pracovníci Diakonie Českobratrské církve evangelické poskytují poradenství zdarma. Zároveň vítají novelu zákona, která od března umožní půjčovat peníze jen těm společnostem, které mají na svém účtu 20 milionů korun a více.

„Dnes jsou u nebankovních sektorů ty půjčky snadno dosažitelné. Věřitelé vědí, že naši klienti mají nějaký škraloup a je otázkou času, kdy nezaplatí jednu splátku… A v tu chvíli jim tam začnou skákat smluvní pokuty,“ říká Markéta Strížová, vedoucí dluhové poradny při středisku sociální pomoci v Mostě, které provozuje Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Od března, kdy začne platit novela zákona o spotřebitelském úvěru, by podle ní mohla ukončit svou činnost řada firem, které v nebankovním sektoru poskytující půjčky.

„V účinnosti tohoto zákona vidíme určitě přínos, snad se to půjčování peněz trochu ztíží a nebude pro ty klienty dosažitelné,“ vysvětluje Striřková.

Čtěte také

Společnosti, které kvůli novele zákona ukončí svou činnost, nemohou po svých klientech požadovat okamžité splacení celé dlužné částky. Podle Petry Ryšavé z dluhové poradny v Liberci musí dodržet podmínky úvěrové smlouvy: „Nemůže požadovat okamžité splacení, pokud klient dodržuje platební podmínky. Takže k okamžitému uhrazení nemůže dojít. Spousta firem ale postoupí svou pohledávku za jinou firmou.“

Internetové půjčky: velké lákadlo a ještě větší risk

Velkým lákadlem jsou tzv. internetové půjčky, kde žadatel nemusí dokládat potvrzení o výši příjmu. Novela zákona by měla Podle Petry Ryšavé tento způsob půjčování peněz ukončit: „V posledních dvou letech zaplavily trh internetové půjčky. Jsou bez prokazování příjmů, což díky novele zákona samozřejmě skončí. „

Třicetiletý Michal z Litvínova přišel do dluhové poradny podruhé. Celkem dluží na splátkách a smluvních pokutách zhruba 600 tisíc korun. Práci si našel, když se oženil, jeho manželka přišla o sociální dávky na děti, které do té doby brala. Splácet proto rodina nezvládá.

„Kvůli mému platu, jak jsem se oženil, manželce sebrali všechny příjmy. Byla na sociálce a už nezbývalo na to, aby se to všechno poplatilo. Nájem, živobytí, ty půjčky a poplatky okolo. Doufám, že mi tady pomůžou, že se to nějak vyřeší a že se z toho nějak vyhrabu,“ věří Michal.

Podle Markéty Strížové si lidé většinou půjčují na věci, které nepotřebují, ale které chtějí. Neuvažují přitom, jestli si splátky mohou dovolit.

„Z praxe víme, že naši klienti spíš řeší to, že ty věci chtějí, že je to vlastně tzv. moderní a IN a nepřemýšlí nad tím, co bude. Třeba po těch Vánocích, kdy mi tahle společnost nabízí to, že mi 2 měsíce počká se splátkami atd. To zboží se jim líbí, tak si ho prostě koupí, a to je ten problém,“ konstatuje Markéta Strížová.

V posledních týdnech začala mostecká dluhová poradna řešit dluhy lidí, kteří se po několika měsících i letech začali vracet z Velké Británie. Za dobu, kdy byli pryč, se původně desetitisícové částky vyšplhaly do statisíců.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.