Do Horní Lužice se turisté vypravují za historií Slovanů a jejich děsivými příběhy

28. říjen 2016

Tajemná místa Slovanů v Horní Lužici, největší vesnický kostel v Německu, který stojí v Cunewalde a také ochutnávání neobvyklých druhů hořčice v budyšínském muzeu. To jsou naše tipy na výlet k našim sousedům.

Z Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo ze Šluknovského výběžku je to do hornolužického Budyšína kousek. Do historického města, které kdysi patřilo Českému království.

Pod českou správou až do poloviny 17. století

„Horní Lužice a centrum Budyšín patřily českému království už v době Přemyslovců, někdy od 12. století. Ta oblast byla spravována českými králi až do roku 1635,“ vypráví Milan Turek, který často do Horní Lužice, kde dosud žije slovanský národ Lužických Srbů, jezdí.

Jens-Michael Bierke z budyšínského informačního centra se kvůli častým návštěvám Čechů začal učit česky. Doporučuje jim prohlídku dávného sídla Slovanů, hradu Ortenburg s impozantními věžemi a hradbami a procházka okolo historického centra.

V Budyšíně si Češi nezapomenou koupit hořčici

„Češi hodně přicházejí do Lužickosrbského muzea a do chrámu sv. Petra. Kromě toho si moc rádi koupí hořčici,“ popisuje Bierke.
V Budyšíně stojí totiž muzeum hořčice, kde návštěvníkům odhalují řadu fíglů a výrobních postupů při výrobě hořčic.Zajímavá je třeba ta s příchutí pomeranče. Když pojedete kousek dál z Budyšína do Cunewalde, ocitnete se ve vesnici s největším venkovským kostelem v Německu.

Kousek od Cunewalde se podle něj scházeli na okolních vrších Černobok a Bělobok Slované. K tomuto místu se vztahuje i řada pověstí.

Pověst o krvelačné kněžně

„Na místě Černobok měla kdysi být dávná slovanská kněžna, která každý rok žádala jednoho mladého muže. Toho druhý den našli mrtvého pod lesem,“ vypráví Milan Turek. Měla by tam být také čertova zeď, kam když hodíte kámen a budete si něco přát, splní se vám to.

V Cunewalde je na sto padesát hezky udržovaných podstávkových domů. Vesnice se taky chlubí skanzenem s ministavbami lidových domů postavených do detailů v měřítku 1:5.

Spustit audio