Do Litvínova se po roce zase vrátili Valdštejnové

2. květen 2016

Městské slavnosti se v Litvínově se tradičně konají 1. Května. Jsou spojeny s rodem Valdštejnů, který si kdysi ve městě nechal postavit lovecký zámeček. Právě okolí litvínovského zámečku ožilo dobovým jarmarkem a hudbou všeho druhu.

„Je to už 20. ročník slavností,“ prozradila Dáša Wohanková z litvínovského městského úřadu. „Letos přijelo tolik stánkařů, že jsme se báli, že se nám do parku ani nevejdou. A to jsme jim přitom kdysi platili za to, aby vůbec přijeli.“

Valdštejnské slavnosti jsou už prostě fenomén. Jejich program zůstává v podstatě stejný. Začíná průvodem. Dechovka a mažoretky následované šlechtici v kočáře a jejich družibou na koních projdou celý městem. Pak je správce města přivítá v Zámeckém parku a program může začít.

„Letos jsme měli hodně koní. Myslím, že je to efektní,“ říká Wohanková. A právě koně a jejich jezdci se postarali o úvod slavností. Ukázka dámské drezůry, práce v tandemu, sokolník na koni, ale i nešikovní Pat a Mat bavili přítomné před hlavním pódiem. Celý den pak koňům patřili Voightovy sady za litvínovským kostelem, kde dokonce proběhl i rytířský turnaj.

Valdštejnské slavnosti v Litvínově - Pat a Mat

O hudební program se střídalo zámecké nádvoří s hlavním pódiem. Tady vystoupila místní velká dechová hudba s filmovými melodiemi, které pak odveze na mezinárodní festival do Španělska. Zněl i folk a písničky Petra Kalandry a skutečným zlatým hřebem byla Supergroup. Kapela, složená ze špičkových českých muzikantů jako je Michal Pavláček nebo Roman Dragoun, vznikla díky hlasování hudebních fanoušků. Ti vybrali nejlepší hráče na jednotlivé nástroje, za mikrofon postavili Kamila Střihavku a vlastně vymysleli formaci, která si od té doby občas dělá radost společným vystupováním.

Parádní konec slavností obstaraný rockovými matadory se povedl i díky tomu, že vyšlo počasí. „Modlili jsme se s panem farářem a vyšlo to,“ říká s úsměvem Wohanková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.