Domácí výroba parfémů

20. červen 2013

Nevoní vám v obchodě žádný parfém? Máte problém s hledáním své oblíbené vůně? A máte rádi přírodní kosmetiku? Potom vás možná osloví netradiční koníček, kterému se věnuje paní Sandra Elefteriadisová z Liberce. Vyrábí doma parfémy.

Sandra chce přírodní kosmetiku a taky nechce tolik platit. Co je tedy potřeba? „Měly by se používat ředěné esenciální oleje – ty by měly být pro pokožku neškodné, narozdíl od různých vonných olejů, které se dávají do aromalamp – ty by se používat neměly.“ vysvětluje Sandra Elefteriadisová a dodává: „A pak jde o to, a to jsou týdny práce, namíchat ten poměr tak, aby člověku vyhovoval.“

Pro práci s oleji jsou potřeba pipetky, kterými by měl člověk odměřovat, kolik které esence do parfému dal – to proto, aby si příště mohl namíchat ten samý parfém rychleji. Ideální je mít na každou vůni jednu pipetku, abyste je nemuseli stále vymývat.

Mezi nejpoužívanější vůně patří jasmín, který se dá kombinovat s mna různými vůněmi a pak také různé citrusy – od citrónů přes limetky až po pomeranč.

Nejjednodušší postup, jak si vhodný parfém vyrobit, je zjistit si složení komerčních parfémů, které vám voní a pak experimentovat – zkoušet kombinovat jednotlivé přísady v různém poměru a množství tak dlouho, dokud vám výsledek nebude vonět. Tak hodně štěstí a zábavy při domácím experimentování!

autor: sas
Spustit audio