Elektrokola frčí! Nejen do kopce

18. červenec 2016

Zadýchaný cyklista sotva zdolává kopec a kolem něj na kole zlehka profrčí stařenka. Takový obrázek je stále častěji k vidění díky elektrokolům. V Semilech je půjčují už několik let, a přestože půjčoven v regionu přibylo a řada lidí si elektrokola pořídila, zájem o ně neklesá. Přes prázdniny si je v Semilech můžete vyzkoušet dokonce zdarma.

Jestli chcete podniknout testovací jízdu, musíte se předem objednat. Kromě elektrokola a helmy dostanou zájemci taky malé školení.

Flákat se nemůžete ani na elektrokole!

Elektrokolo se ovládá stejně jako klasické kolo. Pomocný motorek je umístěný v zadním kole a spouští se v momentě, kdy cyklista začne šlapat. „Kdo nešlape, nejede. Elektromotorek pomáhá do rychlosti 25 kilometrů za hodinu a na ovládacím panelu jsou tři volitelné stupně pomoci,“ vysvětluje Lenka Havlová, ředitelka semilského sportovního centra.

Podle toho, jak moc cyklista využívá pomoci motorku, se snižuje nebo zvyšuje možný dojezd, který by měl být mezi 50 a 60 kilometry.

Elektrokola zažívají v dnešní době boom, oblíbili si je senioři i mladí lidé

Cyklistika pro seniory skoro bez námahy?

Jak jsme vyzkoušeli, pomoc elektromotorku je velmi příjemná zvláště v členitém terénu, a tak není divu, že mezi zájemci o elektrokola nechybějí ani senioři se zdravotním postižením, kteří se tak mohou dostat na cyklovýlet.

Další skupinu zájemců tvoří rodiny, zvláště maminky, které pak postačí tempu zdatnější části rodiny.

Elektrokolo vám dopřeje pohodový výlet
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.