Fenomén Igráček obsadil zámek v Lomnici nad Popelkou

14. červen 2016

Neměl sice parametry dnešních moderních panenek a panáčků, ale „žije“ již čtyřicet let a je skutečným fenoménem. Igráček tak právem obsadil část lomnického zámku, jehož letní program se nese v duchu hesla Lomnický zámek pohádkový a hravý ani v létě nezahálí.

„Zveme všechny děti do Igráčkovy dílničky, podívat se na Igráčkovo městečko. Návštěvníci uvidí i prvního Igráčka, který bel vyroben před čtyřiceti lety,“ říká Zdeňka Breuerová z Kulturního a informačního střediska v Lomnici nad Popelkou.

Díly slavné hračky

Postavička Igráčka se moc nezměnila, ale jeho druhová rozmanitost je mnohem širší, a tak si na své přijdou i děvčátka. Mezi novinkami totiž nechybí ani Igráček – princezna.

Igráček i Trampská abeceda

Fenomén Igráček ale není jedinou výstavou Lomnického zámku. Další prostory obsadila Trampská abeceda, což je výstava ze sbírek Trampského muzea.

Igráčci jako vojáci

Ve sklepení momentálně připravují výstavu novoborských sklářů Stanislava Grebeníčková – Milan Hand, která začíná 25. června. „Přijďte se přesvědčit, že sklo sklepení svědčí, a když je sklepení nasvícené, tak nádherně vynikne,“ láká k návštěvě Breuerová.

Přestože lomnický zámek nenabízí klasické prohlídkové okruhy, jak je známe z jiných památek, jeho návštěva určitě stojí za to. Putovní výstavu s legendární hračkou můžete na lomnickém zámku obdivovat až do 8. září.

Spustit audio