Filatelista Jaroslav Mojsl

20. srpen 2014

Napadlo vás někdy v momentě, kdy jste nalepovali poštovní známku na pohled či dopis , kam až sahá historie tohoto malého nalepovacího papírku? Psal se rok 1840, kdy světlo světa spatřila první poštovní známka - Black Penny.

I tento sběratelský skvost je k vidění ve sbírce pana Jaroslava Mojsla z Turnova, který se této vášni věnuje už od svých 15 let, tedy od roku 1948.

Kolik známek má Jaroslav Mojsl ve své sbírce? Jaké byly jeho filatelistické začátky? Která poštovní známka je tou nejvzácnější a v čem spočívá hodnota známek? Proč sbírá anglická královna poštovní známky a dá se s ní obchodovat? Nejen o tom si s ním povídala Iveta Kalátová.

0:00
/
0:00

Právě první poštovní nalepovací známku na světě - anglickou Black Penny ze sbírky Jaroslava Mojsla vystavuje turnovské Muzeum Českého ráje k jeho osmdesátým narozeninám.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.