Firemní večírky? Alkohol, nevěra a bolestivá upřímnost

2. prosinec 2016

Předvánoční čas je časem firemních setkání a večírků. Ne všechny se odvíjejí podle stejného scénáře, záleží na mnoha okolnostech, ale často má člověk druhý den ráno pocit, že se nechoval zrovna tak, jak měl. Na co si dávat pozor a kde nejčastěji chybujeme? O tom jsme si povídali s ředitelem Českého rozhlasu Sever Milanem Knotkem.

Je vhodné mluvit na firemním večírku o práci?

Není to vhodné, ale vždy se o ní hovoří. Většina firemních večírků vypadá tak, že se první hodinu nic neřeší. Se stoupající konzumací alkoholu to ale zpravidla začíná. Vidíme dvojice, které si začnou vyříkávat osobní spory nebo skupiny lidí živě diskutujících o závažných pracovních problémech. Pak se všichni obvykle znovu spojí a začíná nejkritičtější fáze večírku ‒ flirty, nevěry, tykání šéfovi, nadměrná a nepříjemná upřímnost, někdy i arogance. Nejlepší je opravdu včas odejít. Na firemním večírku bychom se s kolegy měli především dobře bavit a nemluvit o věcech vážných, intimních nebo pracovních.

Jak se tedy na vánočním večírku správně chovat?

Nikdy bychom neměli tuto příležitost využívat k vyjednávání s šéfem o zvýšení platu, pomlouvání kolegů nebo flirtu s kolegou či kolegyní. Pokud se nám spolupracovnice líbí, neflirtujme s ní veřejně. Stane se to pak tématem zákulisních hovorů následujících měsíců. Pozvěme ji raději na skleničku nebo kávu po práci.

Šéf nám v dobrém rozpoložení nabídne tykání. Máme slušně odmítnout nebo přijmout?

Pokud nám šéf nabídne tykání, je obtížné odmítnout. Udělejme to jen tehdy, máme-li k tomu skutečně vážný důvod. V první řadě je dobré vědět, že tykání, stejně jako třeba podání ruky, navrhuje vždy společensky významnější osoba, tedy náš vedoucí nebo ředitel. Pokud si s šéfem potykáme, druhý den si to musíme oba pamatovat. To je velký problém všech podnikových mejdanů – týkání přichází zpravidla ve střední nebo těžké opilosti a druhý den tápeme, co se vlastně stalo.

Jak se na vánoční večírek obléknout?

Záleží na tom, jaký druh akce zaměstnavatel zorganizuje. Může to být luxusní party v sále, která má formu plesu a pozváni jsou třeba i obchodní partneři. Pánové si budou muset obléci tmavý oblek a dámy společenské šaty. Většinou ale jde o neformální posezení v restauraci nebo v prostorách firmy, kde nároky na oblečení nejsou velké. Ale i sem bychom se měli obléknout lépe, než v čem chodíme běžně v zaměstnání. Třeba kolega, který v práci nosí celý den pantofle, by si je měl na vánočním večírku odpustit.

K vánočním večírkům patří alkohol. Určitě by se to ale nemělo přehánět…

Alkohol je největším problémem firemních večírků. Způsobuje většinu problémů, od nevyžádaného tykání šéfovi, urážek kolegů, se kterými se moc nemusíme až třeba k nevěře. Na všech společenských akcích platí nutnost střídmé konzumace alkoholu a znalost sebe sama ‒ co dokážeme vydržet. Osobně doporučuji držet se jen vína nebo piva a nepít tvrdý alkohol.

autor: mkt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.