„First responders“ ‒ lidé, kteří při zástavě srdce pomohou rychleji než záchranná služba

18. květen 2016

V Ústeckém kraji nám v případě zástavy srdce mohou pomoci speciálně vyškolení lidé. Umějí zahájit odbornou resuscitaci dřív, než přijede záchranná služba.

„Mobilní firts responder v našem podání je příslušník městské policie, státní policie nebo hasičského záchranného sboru, popřípadě horský záchranář, který na pokyn našeho dispečera ve svém autě v daném místě kde působí, vyráží nám pomoci zachránit člověka se zástavou oběhu nebo v bezvědomí. Má na palubě automatizovaný externí defibrilátor a je proškolený a je schopen účinně tomu pacientovi pomoci,“ popisuje vedoucí lékařka ústecké záchranné služby Eva Smržová.

Rychlost jednání má zásadní vliv na přežití pacienta postiženého náhlou srdeční zástavou. Pokud je defibrilace provedena do tří minut udává se přežití přibližně v 73 % případů. S delším časem od poskytnutí první pomoci pak pravděpodobnost přežití výrazně klesá.

„Srdce můžeme chápat jako pumpu, která pohání a rozvádí kyslík po těle. Ve chvíli, kdy dojde k jeho zástavě, se rozvod kyslíku končí. Různé tkáně v lidském těle jsou různě citlivé na nedostatek kyslíku. Obsah kyslíku v těch tkáních začne během několika vteřin klesat. Nejcitlivější a zároveň i nejdůležitější je tkáň mozková a tkáň srdeční. Už pět minut po srdeční zástavě, kdy nedochází k žádným oživovacím pokusům, dochází k neodvratnému poškození mozkových buněk. Pokud se pak přesto podaří pacienta úspěšně resuscitovat, tak pravděpodobnost, že se vrátí zpět do aktivního života, je velmi malá. Má totiž neodvratně poškozený mozek,“ vysvětluje Eva Smržová.

Za 4 roky se first responderům podařilo zachránit 26 lidí

Ze zákona se musí záchranná služba po nahlášení případu dostavit na místo do 15 minut. Tento čas ale v některých případech není dostačující. Proto je v Ústeckém kraji v současnosti k dispozici 135 přenosných automatizovaných externích defibrilátorů a každý umí použit proškolený personál. Za čtyři roky se díky first responderům podařilo zachránit 26 lidí.

First responders - mapa

„Dvě nejúspěšnější lokality, kde mobilní first respondeři fungují, je město Varnsdorf a město Krupka. V obou případech nám jako first respondeři fungují příslušníci městské policie. Tito městští strážníci, protože je využíváme už poměrně dlouho a velmi často, mají velmi dobrou erudici v resuscitaci. Jsou to v podstatě pilíře našeho projektu,“ chválí Eva Smržová.

Pokud budete nuceni vyhledat lékařskou pomoc, vždy volejte na tísňovou linku 155 nebo 112. Záchranáři situaci vyhodnotí a pošlou vhodnou pomoc. Může to být i někdo z takzvaných first responderů, tedy lidí, kteří dokáží poskytnout pomoc až do té doby, než přijede lékařská záchranná služba.

Spustit audio