Fotbalisti od pasu nahoru v obřích průhledných gumových koulích – to je bumperball

10. únor 2016

Slyšeli jste už o bumperballu? To si členové dvou týmů vlezou do speciálních, průhledných gumových koulí, ze kterých jim čouhají pouze nohy od kolen dolů, a v této výstroji pak hrají fotbal. Spíše než o kopací techniku jde ale o to, jak dostat soupeře z cesty.

Představte si, co se asi stane, když se srazí dva protihráči v gumové kouli. „Když se dva hráči srazí v maximální rychlosti, to se pěkně proletí,“ komentuje to s úsměvem reportér David Nyč, který si to vyzkoušel v tělocvičně v Doksech. Zahrál si v týmu Davida Gregora, ten jako jeden z mála v České republice bumperball propaguje.

„Taky se stává, že hráč odletí 2 metry daleko, nebo když v tom nárazu vyskočí, tak letí i hodně do výšky,“ potvrzuje David Gregor. „Je to kolikrát i hodně zábavné,“ dodává.

Ačkoli cílem, stejně jako u klasického fotbalu, je dostat míč do branky, standardní fotbalové dovednosti v tohle typu fotbalu nehrají roli. „Tady záleží nejvíc na tom, jak je člověk těžký, protože když do někoho narazí taková masa, tak ho to odpálí, ať je to Lionel Messi, nebo ne,“ říká David Gregor.

Hráči bumperballu hrají ve speciální gumové kouli

Už jen nasoukat se do bumperballové koule vyžaduje podle Davida Nyče dostatek pružnosti. „Skoro až gymnastický um,“ popisuje to David.

Bumperball je fyzicky náročný stejně jako standardní fotbal, mimo jiné i proto, že uvnitř koule se hůř dýchá, ale ke zraněním dochází zřídka.

autor: David Nyč
Spustit audio