Frýdlantská radnice má sestru v Liberci. Radniční věž je ale otevřená celoročně!

6. říjen 2015

Centrum Frýdlantu, města Albrechta z Valdštejna, zdobí budova novorenesanční radnice. Podle některých je poloviční kopií nedaleké radnice v krajském městě Liberci. Je to tak?

„Ta podobnost s libereckou radnicí, která zaráží hodně turistů, není náhodná, protože i radnice ve Frýdlantu je dílem stejného architekta,“ vysvětluje Libor Štrom z Městského úřadu ve Frýdlantu.

Projekt k radnicím jak ve Frýdlantu, tak i v Liberci vypracoval vídeňský architekt Franz von Neumann. Dominantou frýdlantské radnice je věž, z jejíhož vrcholu – frýdlantské zvonkohry – se přes den vždycky v celou hodinu linou líbivé melodie.

Na věž radnice ve Frýdlantu si můžete vyšlápnout nejen během letní sezóny. „Pokud je příznivé počasí a příznivá zima, máme radniční věž otevřenou dokonce i v zimě,“ říká Libor Štrom.

Když zdoláte přibližně stovku schodů, z ochozu radniční věže se vám nabídne město jako na dlani. Na do hled budete mít i hrad a zámek, oko znalého a všímavého turisty jistě postřehne i prastarý domek s frýdlantským betlémem.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio