Fyzioterapeut: o návratu do života po úraze nerozhoduje jen péče lékařů, ale i pacient sám!

8. duben 2015

Ani úraz nebo hendikep nemusí člověka vyřadit z aktivního života. Co po úraze o návratu do běžného života rozhodne a proč ani po vážném úraze není třeba se vzdávat naděje na aktivní život, to vysvětluje fyzioterapeut Jiří Otta.

„Odpovědět na tuto otázku je obtížné, rozhoduje totiž o tom řada faktorů. Záleží na tom, o jaký úraz jde – jestli je to jen zlomenina nebo o úraz vnitřních orgánů… Rozhodující je také věk, protože regenerační schopnosti každého člověka jsou závislé na věku…“ vypočítává Jiří Otta.

Důležitý je podle něj také tělesný stav člověka před úrazem a velkou roli hraje i motivace pacienta a jeho psychická odolnost.

Každý úraz se hojí jinou dobu, rekonvalescence tedy může probíhat od několika týdnů po měsíce nebo i roky.

A jak se tedy dá návrat do běžného života urychlit? „Vhodnou a cílenou rehabilitací – od lékařské péče přes fyzioterapii po psychologickou intervenci. Dále je to lázeňská péče, pravidelné cvičení a trpělivost,“ vysvětluje fyzioterapeut.

Nejdůležitější ale je, aby pacient ve své uzdravení věřil a aby věděl, že se svým úrazem není sám, že jsou kolem něj lidé, kteří mu chtějí pomoci!

autor: Martin Dušek
Spustit audio